Sdílená kola v Havířově budou ještě letos, dodá je firma Nextbike

29. červen 2019 18:33

Havířovu se podařilo získat provozovatele takzvaného bikesharingu. Během léta by se měla na stojanech objevit kola společnosti Nextbike.

Jestli se kola objeví v Havířově ještě letos, bylo do poslední chvíle nejisté. Do první soutěže se nepřihlásil žádný provozovatel, město proto muselo upravit její podmínky. Snížilo například počet kol. Do druhé soutěže se přihlásila jako jediná firma Nextbike, která ji i vyhrála.

 „Jako jediná podala nabídku s cenou 28 korun a 92 haléřů včetně DPH za jednu výpůjčku. Město z rozpočtu vyčlenilo dva miliony 420 tisíc korun, kterými chce pokrýt náklady, a to na dobu určitou do 30. listopadu 2020,“ uvedla mluvčí Havířova Michaela Adamcová.

Stojanů na kola bude celkem dvacet a některé už jsou ve městě umístěné. Vedení Havířova jich původně chtělo padesát, tolik bicyklů ale k dispozici žádný provozovatel neměl.

Stejně jako v Ostravě bude prvních patnáct minut výpůjčky zadarmo. Za dalších třicet cyklisté zaplatí pětadvacet korun. Přesný termín, kdy se kola v ulicích objeví, je ale pořád neznámý. Soutěž totiž musí projít ještě schvalovacím procesem. Podle Adamcové to chce ale město stihnout ještě v létě.

Havířov je po Ostravě druhým městem v Moravskoslezském kraji, kterému se podařilo systém sdílených kol zavést. Snažila se o to i Opava nebo Třinec, pro města ale byly nabídky provozovatelů moc drahé.

Spustit audio

Související