Sedláčkova stezka na Písecku je cyklotrasou pro milovníky adrenalinu a krásné přírody

30. červenec 2018 08:15

Krásné výhledy i trocha dobrodružství čeká cyklisty na Sedláčkově stezce, která vede z Písku až k hradu Zvíkov. Tato trasa byla cílem dalšího rozhlasového cyklopátku, projela ji reportérka Jitka Cibulová Vokatá.

Sedláčkova stezka a zároveň i cyklotrasa je pojmenována po Augustu Sedláčkovi, profesorovi, historikovi a vášnivém turistovi. Vede hlavně na levém břehu Otavy a využívají ji zároveň cyklisté i pěší turisté.

„Trasa začíná v Písku, vede podél řeky Otavy do Borečnice, Dědovic, Varvažova a na Zvíkov. Zpátky můžete buď stejnou cestou, nebo přes Oslov. Celý tento okruh měří padesát kilometrů,“ popsala z místa Jitka Cibulová Vokatá.

Dále doporučila vyjet na trekovém nebo horském kole. „Jede se po lesních a polních cestách, mnohde je to adrenalin. Také se hodí vézt s sebou vybavení na případné opravy kola,“ vysvětlila.

Pokud kolo s sebou turisté nemají, mohou si ho vypůjčit v Písku. Navíc již v srpnu by měla začít fungovat půjčovna elektrokol v lázních ve Vráži u Písku.

Cyklisté na Lipně často využívají přívoz, ale také služby místních servisů

Přívoz na Lipně

Někteří sváteční cyklisté dávají při projížďkách kolem lipenského jezera přednost elektrickým kolům. Půjčit si je mohou v síti cyklopůjčoven, prakticky od hráze Lipna až po Horní Planou.

Jednu ze zastávek mohou cyklisté udělat na koupališti ve Zvíkovském Podhradí, zde povolují vzít s sebou kolo do areálu. Na hradě Zvíkov jsou pak k dispozici čtyři uzamykatelné boxy, do každého se vejdou dvě kola, popřípadě i batoh, cena za využití na celý den je 20 korun.

Pokud chtějí cyklisté ze Zvíkova pokračovat na zámek Orlík, mohou vzít kolo na loď. Za přepravu zaplatí částku zhruba ve výši poloviny běžného jízdného.

Spustit audio

Související