Sedm exkluzivních filmů během sedmi večerů. 23. Festival francouzského filmu běží online

19. listopad 2020

V termínu 19. – 25. listopadu proběhne v online prostoru Festival francouzského filmu. Během sedmi festivalových večerů bude na portálu Dafilms uvedeno sedm exkluzivních francouzských filmů a bonusový program věnovaný Artemiu Benkimu.

Festival francouzského filmu divákům nabídne speciální uvedení dokumentárního snímku Aznavour a jeho svět, který přináší intimní pohled do života jednoho z největších francouzských zpěváků. Režisér Marc di Domenico zpracoval v úzké spolupráci s Charlesem Aznavourem jeho filmový archív, který je svědectvím nejen Aznavourovy kariéry, ale i celé jedné epochy. Dokument provází hlas herce Romaina Durise. 

Plakát k Festivalu francouzského filmu 2020

Svoji první kameru dostal Charles Aznavour v roce 1948 od Edit Piaf. Až do roku 1982 s ní natočil hodiny materiálu, který se stal základem pro jeho filmový deník. Kamera ho provázela všude, natáčel životní peripetie, místa, kudy projížděl, své přátele, lásky, problémy. Několik měsíců před svou smrtí začal spolu s režisérem Marcem di Domenicem vybírat vhodné záběry. Chtěl z nich udělat svůj film.

„Charles chtěl vždycky točit filmy. Jednou napsal scénář k filmu, který se jmenoval Židovská známost v němž hrál s Ugem Tognazzim. Býval by ho rád také režíroval. Nakonec se ale režie ujal Paul Boujenah, protože tehdejší producenti Charlese neznali. Byl zaškatulkovaný jako zpěvák, možná i herec, ale ne jako filmař. Když jsem tehdy viděl, co natočil, řekl jsem mu, že by se z toho dalo něco udělat. Nabídl mi, ať si prohlédnu všechno. Usadil jsem se v jeho pracovně a zhlédl asi čtyřicet hodin jeho filmů," řekl k filmovým ambicím Charlese Aznavoura režisér dokumentu Marco di Domenico.

Čtvrtek 19/11
Aznavour a jeho svět – rež. Marc di Domenico
Intimní pohled do života jednoho z největších francouzských zpěváků. Režisér Marc di Domenico zpracoval v úzké spolupráci s Charlesem Aznavourem jeho filmový archív, který je svědectvím nejen Aznavourovy kariéry, ale i celé jedné epochy. Dokument provází hlas herce Romaina Durise.
 
Pátek 20/11
Na palubu! – rež. Guillaume Brac
Romantická komedie, která se vyhýbá klišé a banalitám, byla letos v únoru uvedena na MFF v Berlíně v sekci Panorama a získala zde cenu FIPRESCI. Poetický film vypráví o síle nečekaného přátelství, plachých romancích a o čase dospívání.
 
Sobota 21/11
Žena – rež. Yann Arthus-Bertrand a Anastasie Miková
Ve filmu mluví více než dva tisíce žen z padesáti zemí světa. Snímek vypráví příběh o ženskosti bez ohledu na národní, kulturní či generační hranice. Nabízí detailní obraz těch, které tvoří polovinu celého lidstva. Poukazuje na nespravedlnosti, kterým ženy na celém světě čelí a zároveň vyzdvihuje vnitřní sílu žen a jejich schopnost měnit svět navzdory všem obtížím, se kterými se potýkají.
 
Neděle 22/11
Léto 85 – rež. François Ozon
Děj svého posledního filmu zasadil Ozon na francouzské pobřeží v Normandii, do léta roku 1985. Z rádií a kazet znějí The Cure, Bananarama a Rod Stewart. Šestnáctiletý Alexis potkává staršího, charismatického a tajemného Davida. Začíná přátelství plné plaveb na moři, výletů na motorce, nocí beze spánku, svobody a poznávání dospělého světa. Zážitky rychle nabývají na intenzitě, než se vše osudově zvrtne…
 
Pondělí 23/11
Provazochodkyně nad Prahou – rež. Václav Flegl, Jakub Voves
Snímek je projektem Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Světoznámá provazochodecká umělkyně Tatiana-Mosio Bongonga přešla po 350 metrů dlouhém laně nad Vltavou. Bez jištění a 35 metrů nad hladinou.
 
Úterý 24/11
Dospělí v místnosti – rež. Costa-Gavras
Film natočil režisér Costa-Gavras na motivy politických memoárů ekonoma a politika Janise Varufakise. Pojednává o řecké krizi z roku 2015, kdy se ekonomika země ocitla v nejisté situaci a Řecko bylo na pokraji bankrotu. Za zavřenými dveřmi se rozehrává univerzálně platný příběh o národu, který se ocitl v obrovské dluhové pasti.
 
Středa 25/11
Obávaný – rež. Michel Hazanavicius
Paříž, rok 1967. Jean-Luc Godard natáčí La Chinoise s Anne Wiazemsky, ženou, kterou miluje a se kterou se později ožení. Ovšem kritika jeho filmu u něj vyvolává hluboké pochybnosti. Ze slavného filmaře se stává maoistický umělec stojící mimo systém, stejně nepochopený jako nepochopitelný.


BONUS PROGRAM FFF 2020 – přístupný po celou dobu festivalu zdarma
 
Pocta Artemiu Benkimu: dokumentární film Sólo
Snímkem festival připomíná tvorbu letos zesnulého francouzského producenta a režiséra Artemia Benkiho, zakladatele a ředitele společnosti Artcam, který pracoval od začátku 90. let v Praze.
Martin P. je mladý argentinský klavírní virtuos a skladatel, který poslední čtyři roky svého života strávil v ústavu pro duševně choré El Borda v Buenos Aires. Dětský hudební génius a nejslibnější talent své generace se nyní pokouší najít způsob, jak překonat své psychiatrické onemocnění a vrátit se k životu venku za zdmi sanatoria i na koncertní pódia, zatímco pracuje na své nové skladbě „Enfermaria“.
 
Pásmo francouzských krátkých filmů
Uvede snímky Pobřeží, Vdova Saveriniová, Ani muk, Opuštěná místa, Loučení

Spustit audio