Sedm soutěžních inscenací z celé republiky. V Pardubicích začíná Grand festival smíchu

22. leden 2024

Už po pětadvacáté se Pardubice na jeden týden promění v hlavní město komedií. Do východočeského divadla se sjedou soubory z celé republiky, aby zabojovaly o přízeň diváka a titul Komedie roku 2023.

„Výběr festivalových představení trvá celý rok. Už teď jezdím kvůli dalšímu ročníku festivalu. Vybírám po všech divadlech, která jsou v naší republice souborová. To znamená, že jsou přibližně podobná našemu,“ říká dramaturgyně festivalu Jana Uherová, která ročně shlédne přes 40 komedií.

Proměnlivý vkus

Vkus diváka se přitom s léty mění. „Stačí se podívat na náš web, kde vidíte, co jsme uváděli na prvních ročnících. Často to byly anglosaské hry, nebo francouzské bulvární frašky, ale myslím si, že se od toho divadla odklánějí. Teď jsou komedie, které jsou současné, dokonce české a lidé se víc smějí věcem, kterým rozumí, které se jich týkají. Často to jsou palčivé věci, které nejsou vtipné. Ale protože se na to podíváte s humorem, s nadhledem, tak se divák baví a může o tom i přemýšlet,“ vysvětluje Uherová.

Dramaturgyně Jana Uherová

Mezi sedm nejkvalitnější komediální inscenací minulé divadelní sezóny se probojovala autorská hra Fifty Dejvického divadla, romantická komedie nejen o lásce Třináctkrát za svědka v podání Slováckého divadla Uherské Hradiště. Program nabídne i gangsterku pro celou rodinu z Divadla v Dlouhé s názvem Amberville - Plyšoví gangsteři, Shakespearův Sen čarovné noci v rytmu disco ostravského Divadla Petra Bezruče, konverzační komedii Blbec k večeři z Městského divadla Kladno, zábavný sled scének a skečů na kolejích Jídelní vůz souboru Činoherního studia z Ústí nad Labem a adaptaci známé knihy o záludnostech studia cizí řeči Pan Kaplan má třídu rád domácího Východočeského divadla Pardubice.

Kromě soutěžních inscenací nabízí i letošní ročník řadu komedií v rámci doprovodného programu. Slavnostní vyhlášení Komedie roku se uskuteční na tradičním Galavečeru smíchu v pondělí 29. ledna, který v posunutém přímém přenosu odvysílá také ČT Art.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.