Šéf antimonopolního úřadu rozhodl: Liberecký kraj musí zaplatit pokutu

12. listopad 2020 06:00

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil pokutu 7 milionů korun pro Liberecký kraj za podpis smlouvy o dočasném zajištění veřejné dopravy na Českolipsku bez vyhlášení soutěže. Liberecký kraj s udělením pokuty nesouhlasí.

Čtěte také

Rozhodnutí antimonopolního úřadu je pravomocné, Liberecký kraj musí pokutu do dvou měsíců zaplatit. Úřad kraji pokutu uložil letos na jaře, hejtmanství ale proti rozhodnutí podalo rozklad, ve kterém argumentovalo tím, že kraj smlouvu uzavřel bez soutěže v mimořádné situaci, protože jinak hrozilo, že na Českolipsku přestane fungovat veřejná doprava. Minulá smlouva na provozování veřejné dopravy končila v polovině prosince.

Podle mluvčího antimonopolního úřadu Martina Švandy ale nelze za mimořádnou situaci považovat ukončení smlouvy běžným způsobem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil podle Martina Švandy pokutu ve výši cca 50 % maximální možné sazby. „Podle našeho rozhodnutí šlo o závažný přestupek, tomu také odpovídá výše pokuty,“ dodal.

Čtěte také

Liberecký kraj se proti rozhodnutí úřadu může bránit správní žalobou u Krajského soudu v Brně, ta ale nemá odkladný účinek vůči povinnosti pokutu zaplatit. Hejtmanství s uložením pokuty nesouhlasí, potvrdil náměstek hejtmana Jan Sviták ze SLK. „Nesouhlasíme jednak s její výší, ale ani s udělením pokuty. Je nepřiměřeně vysoká. Pan Rafaj měl rozhodnutí nechat na svém nástupci a nedělat ho teď,“ řekl náměstek.

Dopravní obslužnost ČSAD Česká Lípa

Dopravce z České Lípy patří k největším v Libereckém kraji, ročně přepraví 2,9 milionu cestujících. Liberecký kraj se s firmou dohodl na ceně 38,36 koruny na kilometr; to je ve srovnání s dalšími dvěma dopravci působícími v regionu, BusLine a ČSAD Liberec, nejlevnější. Liberecký kraj dokonce uvažoval, že akcie ČSAD Česká Lípa odkoupí, stejně jako před časem získal dopravní firmu ČSAD Liberec. Na konci září ale zástupci hejtmanství informovali, že od záměru kvůli vysoké ceně akcií ustoupili.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související