Sekání luk je v plném proudu. Myslivci na Vrchlabsku zachraňují mláďata ukrytá ve vysoké trávě

4. červenec 2018 10:43

Vysoká tráva mizi z luk. Neznamená to spoustu práce jen pro zemědělce, ale i pro myslivce. Ti se snaží z trávy zachránit mláďata. Jak? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čerstvě narozená mláďata nejen srnčí zvěře jsou v trávě ukryta a proto je myslivci hledají a odnáší na bezpečná místa. Cílem je zachránit před žacími stroji, které louky a pole sekají, co nejvíc zvířat. Někdy pomáhají i sami řidiči traktorů.

Srna s mládětem

Myslivec Miroslav Dědek se psem a dobrovolníky obchází pole a snaží se najít ve vysoké trávě mláďata.

Zemědělci tvrdí, že myslivce s předstihem informují, kde a jak dlouho budou sekat.

„Dáme myslivcům avízo den nebo dva dopředu a oni projdou ty pozemky se psy, aby vyhnaly srny s malými srnčaty," tvrdí Tomáš Černý, předseda zemědělského družstva v Dolní kalné.

Na základě této informace myslivci rozmístí kolem polí a luk takzvané plašiče. Současně vyráží do terénu a snaží se zachránit co nejvíc mláďat.

Myslivci a zemědělci zachraňují srnčata před žacími stroji

„Většinou se ty mladé snažíme z toho porostu vynést a dát je do nějaké jiné krytiny, která se neseče, třeba na kraji lesa."

Před velkým traktorem, který trávu nebo obilí kosí nemá malé zvíře šanci samo utéct.

„Oni jedou takovou rychlostí, že mnohdy nestihnou zastavit. Takže je určitě lepší a bezpečnější, aby myslivci ty pozemky prošli s předstihem a nějakým způsobem tam ti psi zanechali pachové stopy. Myslivci se chovají tak, aby se zvířěte dotýkali co nejméně, aby toho lidského pachu bylo co nejméně. Srna si pak mládě najde v noci. Ono si tu matku přivolá."

Myslivci a zemědělci zachraňují srnčata před žacími stroji

Přestože traktoristé jezdí rychle pod žací stroj téměř nic nevidí, občas sami zastaví a snaží se mláďata zachránit.

„Mnohdy zastaví a víc chodí než jezdí. Protože vynáší srnčata k lesu, aby je nějakým způsobem nepřejeli," dodává Tomáš Černý.

Přesto při sekání i letos umírá spousta mláďat, především srnčí zvěře.

Spustit audio

Související