Senioři zapojení do projektu Ježíškova vnoučata si nejčastěji přejí něco dobrého na zub, teplé ponožky nebo hrneček na kávu

14. listopad 2023

Ježíškova vnoučata plní přání seniorům, kteří přišli o zájem vlastní rodiny nebo ji už nemají. Vedle hmotných darů a zážitků vznikají v čase Vánoc nezřídka i nová přátelství. Projekt Českého rozhlasu mění k lepšímu život seniorů po fyzické i psychické stránce a vracím důvod těšit se na další den.

V pondělí 13. listopadu odstartoval už sedmý ročník projektu Ježíškova vnoučata. Seznam přání se otevírá na webu https://jeziskovavnoucata.rozhlas.cz

Po telefonu a ve studiu už se mnou sedí Hana Hlaváčková, ředitelka Domova pro seniory v Havlíčkově Brodě. A taky sociální pracovnice Domova pro seniory Havlíčkův Brod Iva Peklová.

Do projektu Ježíškova vnoučata je zapojený i Domov pro seniory v Havlíčkově Brodě, o jeho přínosech mluvily ředitelka Hana Hlaváčková a sociální pracovnice Iva Peklová

„My ten seznam přání a sestavujeme už od polovičky září, kdy žádáme pečovatele a pečovatelky domů pro seniory, aby začali zjišťovat, co by si dámy a pánové přáli,“ říká ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

Když v pondělí odstartoval sedmý ročník Ježíškových vnoučat, bylo v pomyslné pokladnici přání bezmála tisícovka přání. „Během včerejšího dne se skoro polovička přání zarezervovala, takže je vidět, že dárci už byli na ten sedmý ročník natěšení,“ pokračuje Gabriela Frastichová. Přání ale budou dál přibývat.

Projektu Ježíškova vnoučata se účastní od prvního ročníku Domov pro seniory Havlíčkův Brod. „Nám se hodně líbí, že to pomáhá seniorům, kteří nemají vlastní rodiny nebo se s nimi třeba dlouhodobě nestýkají. A když zadáme přání, tak prostě jsou rozebrána. A za našimi seniory potom přicházejí dost často dárci, kteří osobně ten dárek přinesou a bývají z toho velmi hezká setkání,“ říkají Hana Hlaváčková, ředitelka Domova pro seniory v Havlíčkově Brodě, a sociální pracovnice Iva Peklová.

Přání jsou často skromná. Senioři zapojení do projektu Ježíškova vnoučata si nejčastěji přejí něco dobrého na zub, teplé ponožky nebo hrníček na kávu. „Ale já si teď třeba vzpomínám na jedno přání klienta, který opravdu celoživotně nikoho nemá, a ten si třeba přál kameru na natáčení, takovou maličkou speciální. A my jsme mu ji nemohli sehnat. A pak jsme to zadali na Ježíškova vnoučata a prostě mu jí sehnali. Přivezly to dvě paní a předaly mu to a on z toho měl hroznou radost a dodneška ji používá,“ vyprávějí.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio