Sergi Pompermayer: Uprchlíci

21. červen 2016

Hra katalánského autora reflektuje problémy současného světa a propojuje je s tématem médií a jejich schopností manipulace.

Poslouchejte na Vltavě 21. června 2016 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a četba. Zůstane tam až do pondělí 27. června 2016.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Rozhlasová stanice v bohaté a vlivné zemi pořádá originální reality show – v cizí zemi zmítané občanskou válkou může získat azyl a statut uprchlíka člověk, jehož tragický osud vyvolá v domácích posluchačích největší pohnutí a pošlou mu nejvíc hlasů. Pořád získá velkou popularitu. Jeho autoři mohou mít pocit, že mění svět k lepšímu do chvíle, než si probíhající soutěže povšimne místní diktátor a nabídne režisérovi pořadu rozhovor. Hra Uprchlíci získala svému autorovi, katalánskému dramatikovi a scénáristovi Sergi Pompermayerovi (nar. 1967) domácí a evropskou proslulost.

Inscenaci nastudoval režisér Aleš Vrzák a do jedné z hlavních rolí obsadil Vladimíra Dlouhého.


Osoby a obsazení: Gyps (Jan Dolanský), generál Buthus (Vladimír Dlouhý), Bitis (Šárka Vaculíková), Onca (Apolena Veldová), Corvus (Igor Bareš), Crocuta (Petr Lněnička), Vultur (Hynek Čermák), děda (Josef Kubíček), dítě (Jiří Köhler) a další

Autor: Sergi PompermayerPřeklad: Lenka Sovová.Rozhlasová úprava a dramaturgie: Olga ŠubrtováHudba: Michal RatajRežie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2010

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.