Seriálem se dá vyjádřit všechno. Proto ho mají lidi rádi, říká ředitelka festivalu Serial Killer Kamila Zlatušková

19. září 2023

Seriály, seriál, seriály. Televizní, internetové, filmové. To je festival Serial Killer, jehož šestý ročník hostí moravská metropole Brno. Přestože organizátorům letos chybí dva zásadní promítací prostory, kino Scala a Divadlo Bolka Polívky, připravili skvělý program, který snad ještě převyšuje předcházející ročníky.

Ten letošní fokusem cílí na seriálovou tvorbu z Finka. „Seriály z této severské země jsou vždycky trochu jiné než cykly z jiných zemí,“ usmívá se ředitelka akce, sama vynikající filmařka Kamila Zlatušková a pokračuje: „České publikum s tím finským spojuje překvapivě mnoho, ale v první řadě je to smysl pro černý humor.“ Do Brna dorazí tři desítky finských tvůrců a tvůrkyň, a také klíčové osobnosti tamního televizního trhu. Mluvit s nimi budou moci naši mediální odborníci i publikum.

Chybět nebude ani soutěž seriálů ze střední a východní Evropy. O cenu pro nejlepší seriál z této části světa se bude letos poprvé ucházet také titul ze Slovenska – komedie Vítěz režírovaná Janem Hřebejkem z distribuce platformy SkyShowtime. Televize Prima pak na festivalu představí nový komediální seriál Banáni o nálezu bedny kokainu v jednom českém supermarketu.

Belgický seriál na český způsob

Do programu letošního ročníku zařadili organizátoři i pozoruhodné české premiéry. „Festival exkluzivně uvede například českotelevizní adaptaci úspěšného belgického komediálního seriálu Smysl pro tumor, svoje první diváky zde bude mít také nová minisérie od Voyo mapující zločiny, dopadení a usvědčení vrahů normalizačního Československa s názvem Metoda Markovič: Hojer,“ láká k návštěvě Brna Zlatušková.

Metoda Markovič: Hojer

Držitelem ceny Progressive Killer pro významnou televizní osobnost ze střední a východní Evropy je letos producent a kontroverzně odvolaný ředitel Slovenského audiovizuálního fondu Peter Badač. Po Tomáši Hrubém, Viktoru Taušovi, Tereze Polachové a Michalu Reitlerovi je v pořadí už pátým držitelem této prestižní ceny.

Spustit audio

Související