Sestry v akci! Co vaří milosrdné sestry sv. Kříže na biskupství v Hradci Králové v postním období?

27. únor 2024 07:33

V Česku žije přes osmdesát milosrdných sester sv. Kříže. Působí na několika místech republiky, část jich vaří v Hradci Králové pro biskupa, kněží a jejich návštěvy. Během postního období se nevyhýbají ani pokrmům s masem, našemu reportérovi ale připravily dva bezmasé recepty.

Řeholní sestry Agáta a Zuzana mě pozvaly do kuchyně biskupství v Hradci Králové. Před sebou mají suroviny na dvě jídla. „Uděláme vejce v bramborovém těstě se sýrem. A krupici s rumem.“

Čtěte také

Říkám si, jestli jsem náhodou špatně neslyšel. „Opravdu, je to krupicová kaše s rumem. Toho tam může být podle chuti, usmívá se sestra Agáta.

„Nastrouháme si vařené brambory, má jich být 300 gramů. Čtyři uvařené vejce, která se potom dají do bramborového těsta. To nebudeme dělat klasicky, jako na knedlíky, ale doplníme ho strouhaným sýrem. Přijde do něj 150 gramů, polovina je sýr uzený a polovina eidam. Přisypeme ještě trochu mouky a špetku soli.

Mezitím sestra Zuzana připraví vše na smažení. „V podstatě se vařené vejce obalí v připraveném bramborovém těstě. Pak se ještě obalí v klasickém trojobalu, podobně jako řízek. A můžeme začít smažit.

Co vaří milosrdné sestry sv. Kříže na biskupství v Hradci Králové v postním období?

Je to jídlo bez přílohy. „Ale pokud by někdo chtěl, tak se k tomu hodí například špenát, nebo my jsme si to posledně udělaly se salátem z červené řepy. A bylo to vynikající, říká sestra Zuzana.

Vejce v bramborovém těstě se sýrem už jsou usmažena. Necháváme je vychladnout jdeme připravit krupicovou kaši s rumem.

Čtěte také

„Je to klasická dětská krupicová kaše, jen zkrátka s rumem. Použijeme na ni půl litru mléka. Místo krupice je možné dát i špaldovou mouku a kaše je také výborná. Na konec ještě přidávám med, ve chvíli kdy už se kaše přestane vařit. Ještě dáme trošku másla a podle chuti rum. Jde jen o to, kolik si ho tam dáme.

Krásně to zavonělo. „Mám pocit, že jsem to s tím rumem maličko přehnala, protože teď je kaše zase řídká, směje se sestra Agáta.

A následuje ochutnávka smažených vajec v bramborovém těstíčku se sýrem, i krupicové kaše s rumem, posypané strouhanou hořkou čokoládou. Obě jídla jsou vynikající.

Co vaří milosrdné sestry sv. Kříže na biskupství v Hradci Králové v postním období?
Spustit audio

Související