Setkání s blízkými přes tablet. Nemocnice v Sokolově a Ostrově řeší zákaz návštěv videohovory

15. duben 2020 10:00

V České republice už víc než měsíc trvá nouzový stav. Kvůli vládním nařízením zůstávají bez návštěv nejen lidé v domovech pro seniory, ale i dlouhodobí pacienti v nemocnicích. Právě pro ně připravily nemocnice v Sokolově a Ostrově novinku v podobě videohovorů.

Obě nemocnice chtějí usnadnit pobyt pro dlouhodobé pacienty, především na odděleních následné péče. Podle mluvčí nemocnice Markéty Singerové se tato služba týká v Sokolově, stejně jako v Ostrově, víc než 130 lůžek.

Videohovory je možné uskutečnit pomocí nových tabletů a aplikace Skype. Většina starších pacientů buď nevlastní takzvaný chytrý telefon, nebo na něm nemají tuto aplikaci nainstalovanou. Právě pro ně je tento způsob komunikace s blízkými určený.

Příbuzní pacienta nebo pacientky dostanou k dispozici kontakt přímo na oddělení a v domluvenou dobu zavolají. Sestřička hovor přijme a tablet odnese konkrétnímu pacientovi. Nemocnice doporučuje tuto službu využívat mezi 14. a 17. hodinou odpoledne, protože je samozřejmě nutné zajistit standardní a pravidelnou péči. Nicméně pokud někdo zavolá mimo tuto dobu, tak ho podle Markéty Singerové neodmítnou a hovor s pacientem zprostředkují. Jeden takový telefonát by měl trvat maximálně 10 minut, aby se mohli zájemci na tabletech prostřídat.

Kromě nemocnic nabízejí tuto službu i další zařízení v regionu

Karlovarská krajská nemocnice podle mluvčího Vladislava Podrackého zatím neuvažuje o zavedení této služby. Kromě nemocnic ale videohovory nabízí například domov pro seniory a léčebna dlouhodobě nemocných Amica v Chebu nebo domov pro seniory v Karlových Varech.

Podrobné informace o tom, jak se se svými blízkými spojit, najdou zájemci na webových stránkách příslušných institucí.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio