Severní Korea se v roce 2022 zřejmě chystá na politiku konfrontace se Spojenými státy, píše Diplomat

Pchjongjang odmítl návrhy Washingtonu na obnovení diplomatických rozhovorů a zdá se, že země přehodnotila svou strategii ve vztahu k Americe. Očekává se, že KLDR bude dál provádět testy zbraní – pravděpodobně stále pokročilejších – i vojenské přehlídky s cílem získat si plnou pozornost Spojených států i mezinárodního společenství. Píše to v internetovém magazínu Diplomat analytik I Sang-so ze stockholmského think-thanku Ústav pro bezpečnostní a rozvojovou politiku (ISDP).

Loni uplynulo deset let od chvíle, kdy se Kim Čong-un ujal vlády. Přesto nevystoupil s novoročním projevem. Severokorejská média místo toho informovala o výsledcích plenárního zasedání 8. ústředního výboru Korejské strany práce, které se uskutečnilo v posledních prosincových dnech.

Čtěte také

Podrobnosti o zahraničně-politické strategii pro rok 2022 ale Pchjongjang nezveřejnil. Pouze stručně uvedl, že došlo k přezkumu „zásadních otázek“ a dalších strategií, aby se prý země byla schopná vyrovnat s rychle se měnící mezinárodní politickou situací.

Mnozí experti mají za to, že se absence informací o záměrech zahraniční politiky dá vyložit jako nabídka určité strategické flexibility, která může poskytnout prostor k většímu manévrování vzhledem k turbulentnímu dění ve světě.

Expert I Sang-so připomíná, že v čínském Pekingu začaly zimní olympijské hry, Jižní Koreu čekají v březnu prezidentské volby a nelze vyloučit ani vypuknutí vojenských konfliktů na Ukrajině a kolem Tchaj-wanu.

V Pekingu začaly olympijské hry, Jižní Koreu čekají prezidentské volby a nelze vyloučit ani konflikty na Ukrajině a kolem Tchaj-wanu.

Zároveň ale tyto věci podle korejského analytika nejspíše nemohou ovlivnit chování Pchjongjangu vůči vnějšímu světu. Například Čína zřejmě zamhouří oči před dalšími severokorejskými raketovými testy, pokud s nimi tedy Kim Čong-un počká, než skončí olympiáda. A ať už bude příštím jihokorejským prezidentem kdokoli, přístup Soulu k Severní Koreji se stejně příliš nezmění bez souhlasu z Washingtonu.

To znamená, že Pchjongjang už dost možná vyhodnotil možné dopady olympiády i dalších událostí a stanovil si strategii pro jednání se Spojenými státy a Jižní Koreou. Své záměry sice před veřejností tají, vojenské plány ale má připravené – například v podobě testů raket, kterými bude reagovat na americké sankce a vojenská cvičení Spojených států a Jižní Koreje.

Pokračování raketových testů

Už v lednu Severní Korea hned několikrát otestovala své rakety. Ukazuje to jasný záměr dodržet Kimův slib z roku 2021 o posílení národních vojenských kapacit, soudí analytik I v magazínu Diplomat.

Podle něj bude Pchjongjang v nadcházejících měsících pokračovat v dalších raketových testech, aby tak ostatní přesvědčil o svém technologickém pokroku. Severokorejský vůdce nejspíš věří, že právě tlak v podobě předvádění raketových a snad i jaderných zbraní je možná jediný způsob, jak donutit Spojené státy k ústupkům.

Oslavy v době žalostného stavu ekonomiky

Letošek je přitom pro Kim Čong-Una obzvláště důležitý. Bude muset demonstrovat sílu svého vedení v roce 110. výročí narození zakladatele země Kim Ir-sena a 80. výročí narození svého otce Kim Čong-ila.

Stav severokorejského hospodářství je přitom žalostný. Situaci zhoršila brutální kombinace ekonomických sankcí ze strany OSN, extrémně přísných protiepidemických opatření a přírodních katastrof ze začátku roku 2020. Jenže pokud jde o ekonomiku, Kim má svázané ruce. Neexistuje totiž dlouhodobý plán, který by vyřešil nedostatek potravin v zemi a současně nepodkopal severokorejskou strategii soběstačnosti.  

Neexistuje dlouhodobý plán, který by vyřešil nedostatek potravin v zemi a nepodkopal severokorejskou strategii soběstačnosti.

Kvůli covidu-19 se Severní Korea prakticky odřízla od světa už před dvěma lety. Má se přitom za to, že jediným dlouhodobým řešením, které by umožnilo zlepšit hospodářskou situaci, je znovuotevření hranic s Čínou nebo obnovení rozhovorů se Spojenými státy. To by mohlo vést ke zmírnění ekonomických sankcí.

Čtěte také

Pro tuto chvíli se zdá, že se Pchjongjang odhodlal obnovit obchodní styk s Pekingem. Hranici s Čínou totiž v lednu překročily dva nákladní vlaky, které dovezly do KLDR pomoc v podobě základních potřeb, všímá si expert I na stránkách Diplomatu.

Kromě toho jsou v pohraničí už nachystaná zařízení pro dezinfekci dovezeného zboží. Obnovení čínské pomoci by celkově mohlo Pchjongjangu umožnit pokračovat v jeho jaderné strategii, protože díky ní nebude tak zranitelný vůči zahraničním sankcím.

Hlavně spolupráce s Čínou

To vše se rýsuje ve chvíli, kdy sílí rivalita na ose Peking–Washington. Severní Korea tedy bude usilovat o užší spolupráci s Čínou, aby oživila svou ekonomiku. Zato k americkým sankcím bude přistupovat strategií něco za něco.

Dá se očekávat, že alespoň do doby, než skončí globální pandemická krize, se Severní Korea bude soustředit na budování své vojenské síly. Vyvine tím maximální tlak na Spojené státy s cílem změnit americkou politiku vůči KLDR dříve, než Pchjongjang kývne na obnovení mírových jednání.

Pro takovou strategii je ideální právě rok 2022. Spojené státy totiž mají letos plné ruce práce s ruským tlakem ve východní Evropě a také s tím čínským ve východní Asii, dodává v internetovém magazínu Diplomat korejský analytik I Sang-so.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií pro vás připravila Tea Veseláková.

Dozvíte se, kdo může za neustálé průtahy jednání o íránském jádru. Skotská vláda sní o samostatnosti a návratu do Evropské unie. Srbské úřady zůstávají netečné ke kauze možného vykořisťování zahraničních dělníků. A začal lunární nový rok, v našich končinách známější jako čínský nový rok. 

Spustit audio