Sezóna jihočeských pálenic bude mírně podprůměrná. Nejoblíbenějšího ovoce, švestek, je málo
Jihočeské pěstitelské pálenice vyrobily první pálenky z letošních višní a třešní. Slivovice letos ale moc nebude. Klasických švestek se na jihu Čech urodilo málo.
„Kvas zvenku nasajeme vývěvou do předlohové nádrže o stejném objemu jako kotel, tedy 300 litrů. Zároveň se předehřívá další kotel. Jeden kotel pálíme a druhý předehříváme,“ ukazuje destilační zařízení v pálenici ve Lhenicích na Prachaticku majitel Karel Gregora.
Pálenice momentálně vyrábí třešňovici. „Třešně, višně, to je první ovoce. Nakládali jsme ho zhruba v půlce července, asi dva měsíce kvasí, aby se cukry přeměnily na alkohol. Pak pálíme a destilujeme,“ vysvětluje.
Ovoce kvasí venku v barelech. „Tady máme nádrž, kde kvasí švestky. Letos švestek moc není. Vypadalo to, že budou, ale hodně popadaly, takže úroda bude podprůměrná. Odhaduji, že je jich tak o polovinu méně než loni,“ říká Lenka Gregorová.
Slabší je podle ní i úroda třešní. U hrušek očekává průměr, u jablek průměr až lehký nadprůměr. „I když je švestek letos méně, stejně tvoří většinu toho, co sem lidé vozí, protože slivovice je neoblíbenější ze všech druhů pálenek,“ dodává.
Vzhledem k tomu, že je málo ovoce, skončí pěstitelská sezóna o tři měsíce dřív, než je obvyklé, tedy příští rok v březnu.
Související
-
Méně jablek než loni zatím zpracovaly moštárny. Podle provozovatelů je z nich ale více moštu
Do moštáren na jihu Čech chodí méně lidí. Někde úrodu jablek poničily kroupy nebo mrazy, proto je zákazníků zatím méně. Na druhou stranu je ale ovoce sladké a šťavnaté.
-
Úroda zelí je podprůměrná. Na výnosech se podepsali škůdci, počasí i zvýšení nákladů
Sklizeň zelí začala o čtrnáct dnů později. Počasí letos pěstitelům moc nepřálo. Úroda je podprůměrná, o polovinu menší než loni. Výnosy částečně ovlivnil i nárůst nákladů.
-
Džemy ze šumavských švestek, které vyrábí Jozefína Růžičková, bodovaly na světové soutěži
Chuť šumavských džemů ocenila porota mezinárodní soutěže Great Taste Awards. Hvězdičku získal i chilli jam a zavařené okurky. To vše z dílny Jozefíny Růžičkové z Prachatic.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Igelitové tašky, pes, kočka, kanárek, ale i krávy. Policisté a dobrovolníci evakuují obyvatele Vovčansku
-
Pastrňák strhne kabinu a ještě vylepší dobrou náladu v týmu, pochvaluje si kouč národního týmu Rulík
-
Nedaleko centra Drážďan udeřil blesk. Vyžádal si deset raněných, dva z nich museli záchranáři oživovat
-
Čeští zdravotníci zvažují další protesty. Vláda podle nich dostatečně neplní dohodu, která je loni odvrátila