Sherwood Anderson: Noční učitelky. Příběhy potlačovaných vášní a nenaplněných lásek

26. prosinec 2021

Příběhy potlačovaných vášní, které jedné noci vytrysknou na povrch – takové jsou povídky Sherwooda Andersona, údajně prvního Američana, který uměl napsat vášnivou větu. Pětidílnou dramatickou koláž pro dva hlasy Noční učitelky poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé. 

Účinkují: Petra Bučková, Martin Siničák
Připravil: Ludvík Němec
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2016
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Mladý George Willard chce být spisovatelem. Zatím je ale jen novinovým reportérem v malém americkém městečku Winnesburgu a jediný, kdo věří v jeho talent, je jeho bývalá učitelka Kate Swiftová. Literární a životní nároky, které na něj tahle vášnivá žena klade, jsou ale nad jeho síly. A tak George radši prožívá příběhy s jinými ženami. Skutečnými, nebo jen vysněnými. A každá z nich ho naučí něco důležitého. O sobě, ale hlavně o něm samém. Jejich lásky jsou obvykle nenaplněné. S touhami nejčastěji skrytými v tmách noci a vlastního podvědomí. Odtud i název rozhlasové adaptace Andersonovy sbírky povídek.

autoři: Ludvík Němec , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.