Silničáři chystají opravu mostu přes křižanovickou přehradu. Stavba potrvá několik měsíců

14. duben 2023 13:52

Cesta přes křižanovickou přehradu na Chrudimsku se na několik měsíců uzavře. Silničáři připravují opravu mostu, který vede přímo přes hráz nádrže. Ten současný je ve velmi špatném stavu, takže se bude stavět vlastně úplný nový.

Přehrada byla dokončená před sedmdesáti lety a podle provedených průzkumů je ve velmi špatném stavu. Druhý problém je voda. Křižanovice slouží jako zdroj pitné vody. Potrubí, které mělo odvádět srážky ze silnice, už vůbec nefunguje. Oprava tak bude zahrnovat i nové řešení, které by mělo zabránit tomu, aby se nečistoty dostávaly do přehrady.

Hráz křižanovické přehrady

Na hrázi se bude stavět vlastně nový most. Původní bude potřeba vybourat a rozebrat a s tím vrchní část koruny hráze. Následně bude nutné všechno postavit znovu a odizolovat silnici tak, aby neznamenala riziko pro vodní zdroj. Odhadované náklady jsou víc než 42 milionů korun, krajským silničářům by ale měl pomoct příspěvek od Státního fondu dopravní infrastruktury.

Pro řidiče bude oprava znamenat uzavírku a citelnou zajížďku. Cesta přes hráz je využívaná jako zkratka do Nasavrk. Další trasy vedou přes České Lhotice a Libkov, to je několik kilometrů navíc. Soutěž na dodavatele stavby skončí příští měsíc. Samotná výměna mostu by tak podle silničářů měla začít v červnu. V ideálním případě by mohla být hotová na konci letošního roku.

Spustit audio

Související