Silnici nechceme, stála by nás moc peněz, vzkazují Slatiňany ŘSD

25. srpen 2022 14:15

Slatiňany odmítly nabídku na převod silnice, která vede středem města. Hlavní třída patří Ředitelství silnic a dálnic, které ji po dokončení obchvatu plánuje vyřadit ze seznamu nejdůležitějších tras.

Důvodem navrhované změny je obchvat. Po dokončení druhé části chrudimského obchvatu, který vede až za Slatiňany, se provoz částečně přelil na novou silnici a původní trasa silnice I/37 ztratila na významu. Její současný správce - Ředitelství silnic a dálnic - ji chce proto vyškrtnout z evidence a převést mezi nižší třídy. To znamená i faktickou změnu vlastníka.

Čtěte také

Konkrétně jde o hlavní průtah přes Slatiňany, vede od okružní křižovatky středem města a za čerpací stanicí se napojuje na nový obchvat. Celý úsek měří asi osm set metrů. Slatiňany o silnici nestojí, protože mají obavy, že by je přišla draho. Spolu s ní by na město přešla povinnost platit opravy, zimní údržbu, na kterou Slatiňany nemají techniku, nebo zajistit obnovu dopravního značení. To by mohly být výdaje až v řádech milionů korun ročně.

Pokud se úsek změní na silnici druhé třídy, převezme ho Pardubický kraj. Měla by se o něj starat krajská Správa a údržba silnic. A právě s ní chtějí Slatiňany jednat o změnách, které by městu přinesly naopak bonus. To je třeba zúžení jízdních pruhů a vytvoření cyklostezek nebo navýšení počtu parkovacích míst. Ale to je zatím jen plán do budoucna.

Spustit audio

Související