Silný vítr udeřil v Karlovarském kraji. Hasiči vyjížděli k desítkám událostí

22. prosinec 2023 08:55

Hasiči v Karlovarském kraji vyjížděli od čtvrtečních 20:00 do pátečního rána ke čtyřem desítkám událostí v souvislosti se silným větrem. Nejčastěji šlo o popadané stromy na silnice.

Kvůli vydatnému dešti pomáhali také s odčerpáváním vody. Nikomu se nic nestalo, informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. V Bukovanech na Sokolovsku spadl vánoční strom. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve na komunikacích téměř po celém regionu.

Ve dvou případech kvůli výpadku elektrické energie v Rotavě a Březové na Sokolovsku poskytly náhradní zdroj elektřiny pro pacienty s podporou oxygenerátoru.

Vyjížděli také k šesti případům odčerpávání vody. Hasiči dál monitorují stav hladiny řeky Bystřice. Ještě ve čtvrtek večer tam byl hlášený druhý povodňový stupeň. Vodu pomáhali hasiči čerpat v Ostrově a v okolních obcích. V současnosti už tam hladina vody kulminuje, vyhlášený je normální stav.

Výjezdy měli hasiči také ve čtvrtek večer. V souvislosti s větrem zasahovali u 24 událostí. Ve většině případů šlo o popadané stromy i o uvolněné části plechových krytin na domech.

Domácnosti bez proudu

Na území Karlovarského kraje je kvůli poruchám vedení vysokého napětí bez dodávek elektrické energie víc než 4,5 tisíce domácností. Nejhorší situace je na Chebsku a v části Tachovska. Podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové by měly pracovní čety dodávky obnovit v průběhu pátku.

„Jsou to Františkovy Lázně, Lomany, Vojtanov, Mariánské Lázně, Mnichov, Prameny a Konstantinovy Lázně. Pracujeme na obnovení dodávek elektřiny, předpoklad je, pokud se situace nezhorší, že by mělo být obnovení dodávky během dnešního dne,“ uvedla Holingerová
 

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio