Silný vítr v Pardubickém kraji kácel stromy a zkomplikoval dopravu na železnici

30. říjen 2018 08:29

Kvůli silnému větru je v Pardubickém kraji asi 12 tisíc domácností bez proudu. Energetici evidují asi tři desítky poruch na drátech vysokého napětí a stovky na drátech nízkého napětí.

Na Pardubicku je podle společnosti ČEZ situace vůbec nejhorší z celé republiky.

„K těm nejpostiženějším oblastem patří Chrudimsko směrem na Havlíčkův Brod, ale také na Svitavsku a Orlickoústecku. Na odstraňování pracujeme, ale na některých místech, zvláště v lesních úsecích je to velmi obtížné a i my musíme dbát na bezpečnost našich zaměstnanců,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková. Kdy budou dodávky obnoveny, není zatím jasné.

Aktuální stav distribuční sítě v Pardubickém kraji včetně předpokládaného termínu odstranění poruchy najdete v tabulce.

Plné ruce práce mají od noci také hasiči, kteří vyjížděli k více než 150 zásahům. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy a větve, kvůli kterým se stalo i několik dopravních nehod. Spadlé stromy také nad ránem zastavily provoz na některých menších regionálních tratích.

Nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Rychlost větru dosahovala v nárazech až 90 kilometrů v hodině.

Na Konopáči zase vítr odnesl plechovou střechu v objektu autokempu.

V Hlinsku na Chrudimsku hasiči likvidovali strom, který spadl na dráty elektrického vedení, ale i následný požár stromu od jiskřícího vedení.

Hasiči byli sami v ohrožení, když jim při likvidaci spadlého stromu na vozovku v Hlinsku spadlo hned několik stromů za hasičské auto. 

Vítr poškodil park ve Slatiňanech

Silný vítr v noci poškodil i zámecký park ve Slatiňanech. Několik stromů je polámaných, další stromy nápor větru vyvrátil. Padající větve poničily opravenou kapličku a rozbitá je i část nového oplocení, na které dopadl vyvrácený strom.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem pro Pardubicko, Chrudimsko, Přelouč a Hlinsko platí do úterních 17 hodin.

autoři: Josef Ženatý , Josef Kopecký | zdroj: HZS Pardubického kraje
Spustit audio

Související