Šimkovičová je ministryní kultury asi proto, že tancovala v Let’s Dance, říká slovenská novinářka

25. leden 2024

Na Slovensku se znovu demonstruje proti kabinetu Roberta Fica. Po boji o speciální prokuraturu je tentokrát ve hře nezávislost kulturních institucí. Kontroverzní ministryně kultury Martina Šimkovičová totiž mimo jiné prosazuje přímý vliv ministerstva na vedení kulturních institucí. Šimkovičová je zároveň známá problematickými výroky na adresu LGBT+ lidí.

V nové epizodě podcastu Vlna přemýšlení i politický background Martiny Šimkovičové přibližuje novinářka Soňa Jánošová ze slovenského deníku SME.

Soňa Jánošová

„Slováci poznali Martinu Šimkovičovou jako moderátorku televize Markíza. Odtamtud ji ale vyhodili za nenávistné vyjadřování na sociálních sítích v době uprchlické krize. Dá se říct, že Šimkovičová od té doby zanevřela na klasická média a plně se přeorientovala na dezinformační scénu. I to možná vysvětluje její hned první výrazný krok v pozici ministryně, kdy zastavila výzvu pro projekty bojující proti dezinformacím,“ vysvětluje Jánošová.

Jak se slovenská kulturní scéna brání útokům ministryně? Poslechněte si celou Vlnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.