Šimpanzi si pamatují přátele a papež schválil žehnání párům stejného pohlaví. To jsou zprávy týdne

29. prosinec 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v podcastu Mikrovlnky vybírají naposledy ty nejlahodnější mandle ze zpravodajské misky. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanku jako milovnici fauny zaujala informace o tom, že někteří šimpanzi dovedou na staré sociální vazby vzpomínat podobně jako lidé a své známé poznají i po více než dvacet let dlouhém odloučení. Vzpomenout si dovedou i na to, jak vřelý vztah mezi sebou měli.

Zuzanu dojala zpráva o tom, že papež František schválil rozhodnutí, které umožňuje kněžím žehnat párům stejného pohlaví. Pro katolickou církev to znamená významnou změnu postoje, i když katolická církev tyto svazky nadále nepovažuje za rovnocenné manželství mezi mužem a ženou.

Nesměla chybět nějaká ta krimizpráva z Brna: hlídka městské policie vyslyšela volání rozladěných Brňanů, kteří se uprostřed noci domáhali spravedlnosti. Strážníci po příjezdu viděli muže, kterak namátkově tiskne prsty na zvonky. Moderátorky se pak navzájem dojaly a posluchačům sdělily, že se jedná o historicky poslední díl tohoto fajnového pořadu.

Je mezi papežovým posunem v myšlení, zlobivým mužem v Brně a geniálními šimpanzi nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v historicky posledním díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.