Sítnici lidského oka umíme zobrazit velmi širokými a detailními snímky

11. prosinec 2019

Všeobecná fakultní nemocnice má přístroj, který jako jediný v České republice dokáže rychle pořídit barevné snímky očního pozadí ve velmi širokém úhlu.

Nový přístroj dokáže pořídit na jeden záblesk mnohem širší snímek očního pozadí. Běžné snímky z takzvané fundus kamery, elektronického fotoaparátu pro focení sítnice, pořizují pouze snímky o úhlovém záběru 45 nebo 50 stupňů. Tento přístroj je schopen vyfotit i s nerozšířenou zorničkou snímek, který má až 135 úhlových stupňů.

Přístroj Clarus 700 firmy Zeiss Pro pořizování širokých snímku lidské sítnice

Široké snímky jsou možné díky parabolickému zrcadlu přístroje. Ten navíc díky speciálním širokospektrým LED diodám umí pořídit záznam očního pozadí, který je barevně velmi realistický. Zařízení sleduje oči pomocí umělé inteligence, dokáže tedy zachytit i nepatrné pohyby oka a ve výsledku pořídí snímky, které nejsou rozmazané. Umělá inteligence lékařům především pomáhá celý proces snímkování urychlit.

Pokud se zkombinují dva snímky vedle sebe, lékaři mají k dispozici až 260 stupňový záznam očního pozadí. Výsledný snímek je navíc v perfektních barvách.

Přístroj detailně zachytí i okraje sítnice 

Široké snímky oka jsou velmi užitečné při dalších způsobech zobrazení. Takovým je například snímkování s pomocí krevního barviva fluoresceinu. Aplikuje se do žíly a postupně se dostane do celého těla. Poté se snímky pořizují pomocí speciálního filtru přístroje. Barvivo, které se dostane i do sítnice, ukáže, jak ho cévy udržují nebo propouštějí. 

Přístroj Clarus 700 firmy Zeiss Pro pořizování širokých snímku lidské sítnice

Distribuci tohoto barviva je možné fotit i v určitém časovém intervalu a s pomocí takových snímků je možné určit celou řadu nemocí oka. 

Lékaři jsou schopni pomocí tohoto přístroje zachytit postižení i v periferii oka. Takové snímkování je největším přínosem pro pacienty, jejichž poškození oka souvisí s cévními poruchami, například s cévním nádorem v okrajích sítnice. Jiným typem přístroje není možné takový nádor zachytit.

autoři: Daniel Mrázek , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka