Skauti staví na místě vyhořelé hájovny Na Dědku novou klubovnu. Lidé jim na ni přispívají v Dědkovské sbírce

12. únor 2024 16:00

Hájovna na Dědku uprostřed brdských lesů byla v období druhé světové války sídlem protinacistického odboje. V 90. letech se místo stalo tábořištěm skautů z Rožmitálu pod Třemšínem a sloužilo jim až do roku 2019, kdy dům zničil požár. Na místě teď skauti staví novou moderní klubovnu a už příští rok by se tam mohly vrátit dětské tábory. Více v reportáži Natalie Máchové.

„Většina materiálů je ze dřeva, včetně nosného systému z dřevěných kvalitních panelů, z českého smrku. Dřevěná fasáda časem zšedne a bude tak zapadat k brdským dubům a bukům, které mají taky takovou šedou kůru,“ vysvětluje bývalý skautský vedoucí Vítězslav Doležal.

Hájovna Na Dědku komplet vyhořela v roce 2019:

Nová klubovna bude na stejném místě, jako stávala původní hájovna, ale vypadá úplně jinak. Je to moderní budova, jednoduchá dřevostavba. „Dovolím si říct, že to bude pravděpodobně jedna z nejzelenějších budov sloužící pro výchovu dětí. Možná i v evropském měřítku, protože se samozřejmě jedná o budovu s nulovou karbonovou a uhlíkovou stopou,“ doplňuje Doležal.

Obnova vyhořelé skautské klubovny Na Dědku v Brdech

Nová budova bude skautům sloužit tak, aby je vedla k samostanosti, podobně jako tomu bylo u původní základny. „Snažíme se o to, aby byly děti samostatné. To znamená, pokud se chtějí večer osprchovat v teplé vodě, tak si musí zatopit, vodu nějak donést a načerpat do výšky, aby jim potom samospádem stekla. To samé platí i o umývání nádobí. A to je hlavní myšlenka, aby skauti byli co nejcitlivější přírodě a zároveň samostatní.“

Hrdinové odboje i odvaha jako skautský ideál

Tomáš Brettl je rožmitálský skaut, který se dlouhodobě o historii hájovny Na Dědku zajímá. Tady totiž dřív bydlel hajný František Königsmark, který se během druhé světové války aktivně zapojil do odboje. „V říjnu roku 1944 klatovské gestapo hájovnu obklíčilo a František Königsmark i se svým synem raději odvážně zvolili dobrovolnou smrt, než aby padli do rukou gestapa. A odvaha je i jeden z našich skautských ideálů, který se snažíme naplňovat a klukům i holkám předávat,“ říká Brettl.

Stavbu nové klubovny skauti platí především z dotace, ale přispěla jim i veřejnost a pomohla i Skautská nadace Jaroslava Foglara. Lidé do „Dědkovské sbírky“ poslali už přes 1 200 000 korun. Přispívat můžou i dál, a to hlavně na vnitřní vybavení nové klubovny. Ta by měla být hotová už na konci roku. Průběh stavby nové klubovny skauti z Rožmitálu průběžně dokumentují na svém webu.

Bude v nové klubovně něco připomínat i bývalou hájovnu Na Dědku? Poslechněte si v reportáži Natalie Máchové.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio