Škody za půl milionu, přetržené dráty. V pardubickém podjezdu se za týden zasekly čtyři kamiony

15. listopad 2019 10:01

Stržené trolejové vedení a několik poškozených aut. To má na svědomí řidič, který dnes v noci s kamionem projížděl podjezdem pod železniční tratí v ulici 17. listopadu v Pardubicích.

I když z místa nehody ujel, policii se ho podařilo i za pomocí kamerových záznamů vypátrat. Další kamion se místem pokusil projet jen o pár hodin později.

Nízkým podjezdem v ulici 17. listopadu mohou podle dopravního značení projíždět vozidla, která nejsou vyšší než 3,3 metru. Standardní výška kamionu ale bývá kolem čtyř metrů. I proto se místu například vyhýbají hasiči s výškovou technikou.

Přesto se ale v místě kamiony pravidelně zasekávají, říká mluvčí městské policie Lucie Klementová: „S tím, že se tam nějaké vyšší vozidlo zasekne, se setkáváme poměrně často. Ve většině případů je to ve směru z centra na Duklu.“

Kamion po sobě nechal v podjezdu na 17. listopadu stržené trolejové vedení a několik poškozených aut

Alternativou je takzvaný anenský podjezd na ulici S. K. Neumanna. Tam trolejové vedení není a kamiony ani hasiči s výškou problém nemají. Třetí možností je pak nadjezd u Parama.

Škoda za jeden týden: půl milionu

Od minulého pátku to byl už čtvrtý případ, kdy příliš vysoké vozidlo poškodilo v podjezdu troleje. Ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán řekl, že jen oprava dnes ráno stržených drátů bude stát přibližně 200 tisíc. Celkově opravy stejného místa za poslední týden odhaduje na půl milionů korun.

Právě tato trasa je pro dopravní podnik zásadní. Spojuje totiž Duklu vozovnu se zbytkem sítě a pokud by oprava trvala déle, nemohla by žádná trolejbusová linka fungovat naplno. V plánu je sice stavba trolejí přes most u Parama k nádraží, to ale zatím není. Podjezd na 17. listopadu je tak pro trolejbusy jediná možnost, jak se z Dukly dostat do centra.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související