Škola jménem Santini. Vydejte se po stopách slavného architekta

16. září 2023

Do oblasti Plaska na Plzeňsku se v pořadu nazvaném Škola jménem Santini vydáme s Irenou Bukačovou, emeritní ředitelkou Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, a s Petrem Hubkou ze Státního okresního archivu Plzeň-sever se sídlem v Plasích. Průvodkyní nám bude autorka pořadu Tamara Salcmanová.

Plasko na Plzeňsku bylo v době vrcholného baroka jedním velkým staveništěm. Budovalo se zde podle návrhů Jana Blažeje Santiniho - Aichela, vznikaly obdivuhodné, téměř neuvěřitelné stavby. Bylo tedy zapotřebí odborníků, kteří byly schopni náročným plánům rozumět a realizovat je. 

Kostel sv. Jiří, Kostelec u Nadryb

Na Plasku se jimi staly místní stavitelské dynastie Kondelů, Balínů a Prusíků. Zejména Matěj Ondřej Kondel, který byl schopen organizovat a vést stavby ke spokojenosti architekta i investora − plaského cisterciáckého kláštera. Kondelovi byly svěřeny všechny stavební akce kláštera do konce 40. let 18. století. Po Santiniho smrti tak pokračoval v rozestavěných stavbách podle projektů velkého architekta a realizoval podle jeho intencí samostatně i další. Nepochybně je dopracovával a realizoval i sám vlastní návrhy, které bývají začleněny do skupiny Santiniho posmrtných děl.

autor: Tamara Salcmanová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.