Školáci z České Třebové vědí, jak lidé ve městě třídí odpad

7. říjen 2021 07:22

Jaký je obsah popelnic v České Třebové, to už teď vědí žáci tamních základních škol. Radnice si nechává vypracovat rozbor složení komunálního odpadu ve městě a najala odbornou firmu, jejíž pracovníci v těchto dnech v areálu gymnázia přebírají odpadky přímo před žáky základních škol. Spolu s nimi se do popelnic podívala i reportérka Barbora Soukupová.

„Co myslíte, patří tohle do směsného komunálního odpadu? Kam byste to daly, kdybyste to nedaly do černé popelnice?“ ptá se dětí specialista na rozbory komunálního odpadu pan Michal.

Čtěte také

„Svozové auto nám sveze odpad z konkrétní lokality, buď je to sídlištní, nebo venkovská zástavba, z toho odpadu my sebereme reprezentativní vzorek, který následně na síti s čtyřcentimetrovými oky roztřídíme do předem připravených černých nádob. Třídíme podle materiálu, máme kategorii papír, plast, sklo, kovy, nebezpečný odpad,“ dodává pracovník firmy.

Že se pořád nedaří lidem třídit správně, potvrzují výsledky rozboru odpadu. „Ve sto kilech směsného komunálního odpadu najdeme třeba pět kilo kovu, hliníkových plechovek, železných konzerv.“

Nejvíc zlobí plasty a bioodpad

Na hmotnost je nejvíce biologického odpadu, na objem plastu. „Je tam hlavně spousta věcí, které šly dát do žluté popelnice, tedy zrecyklovat. Především PET lahve, kelímky, polyethylenové folie,“ říká pan Michal. Přesto je podle něj vidět, že lidé třídí, ale je co zlepšovat.

A rozborem odpadků z popelnic vzdělávání dětí o třídění nekončí. „Ještě čeká děti druhá část, kde se budou bavit zábavnou a hravou formou o tom, kam jednotlivé druhy odpadu správně patří, protože řada lidí má problém, že neví, kam patří kelímek od jogurtu, jestli má nebo nemá být vymytý,“ doplnila Daniela Baráková, zástupkyně společnosti, která celou akci organizuje.

Z rozboru odpadů společnost následně vypracuje analýzu o jeho složení, kterou odevzdá městu.

Spustit audio

Související