Školní lyžařský výcvik vyjde až na 10 tisíc. Rodinám, které na to nemají, pomáhají patroni i spolužáci

7. listopad 2023 08:33

Lyžařské kurzy pro děti letos podraží. Pro některé rodiny jsou náklady blížící se k deseti tisícům korun velkou finanční zátěží. Rodiče i vedení škol se ale snaží, aby na lyžařský výcvik mohly jet všechny děti, které o to stojí.

„Dcera jela na lyže poprvé, my nelyžujeme, a byla nadšená. Chtěla by jezdit každý rok,“ říká Lucie Hirschová, která poslala dceru v sedmé třídě na lyžařský kurz. „Pomohlo nám, že měla narozeniny v říjnu, takže dostala něco k narozeninám, zároveň dostala něco od Ježíška a měla i oblečení z druhé ruky,“ popisuje.

Za kurz a vybavení rodiče obvykle zaplatí okolo osmi tisíc korun. „Ten rozpočet se skládá z částky na dopravu, ubytování, stravu, skipas. Oproti loňskému roku je tam zdražení v řádu stokorun. Není to tak výrazné, za poslední roky evidujeme de facto stejný zájem,“ vypočítává ředitel 2. základní školy v Jindřichově Hradci Jan Javorský.

Čtěte také

Podle zástupce ředitele Pavla Kúna jsou lyžařské kurzy dobrou příležitostí k rozvíjení vztahů mezi žáky. V případě, že si rodina nemůže kurz dovolit, snaží se jí pomoct. „Měli jsme třeba holčičku, která na hory chtěla, ale rodina měla ekonomické problémy. Děti ve třídě se domluvily, že přispějí oblečením, výstrojí, a jejich rodiče část nákladů zaplatili,“ vypráví.

Škola má zkušenost i s dalšími způsoby podpory. „V minulosti jsme spolupracovali s jedním ubytovatelem, který nabídl bezplatné ubytování pro tři děti ze složitého sociálního prostředí. Bohužel tento ubytovatel již skončil, takže letos poprvé jsme využili možnost spolupráce s organizací Patron dětí, která se podílí na financování výukových aktivit,“ uvádí Jan Javorský.

S výdaji na lyžařský kurz může rodinám pomoci i dotační program Jihočeského kraje. Při splnění podmínek mohou žadatelé čerpat až čtyři tisíce korun na volnočasové aktivity dětí včetně lyžařského výcviku.

Spustit audio

Související