Škůdci se dají zničit i bez chemie. Jihočeští vědci vyvinuli nové přírodní preparáty na ochranu rostlin

28. červen 2023 15:37

Ochrání rostliny proti škůdcům a ještě podpoří jejich vývoj a růst. To jsou hlavní přínosy dvou nových přípravků, které vyvinuli jihočeští entomologové z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Oba přírodní preparáty jsou ekologicky šetrné. I proto je o ně mezi pěstiteli velký zájem.

„Tady zrovna máme svilušku. Poznáme ji podle toho, že vytváří pavučinky, po kterých běhají malincí pavoučci,“ ukazuje biolog Jiří Nermuť ve skleníku Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích fazol napadený jedním ze škůdců.

Takových škůdců je ale daleko více. „Je to samozřejmě obrovská skupina. Nejčastěji se jedná o různé třásněnky, smutnice, pochmurnatky. Někteří z nich škodí během části svého vývoje i na listech, to je třeba případ třásněnky, ale část vývoje prodělávají v půdě. A právě hlístice, které se aplikují do půdy, mohou toto stádium celkem snadno napadnout, zahubit a vyřešit potom i náš problém na listech,“ říká Jiří Nermuť.

Čtěte také

Základem jednoho z přípravků, které vyvinuli jihočeští vědci, jsou parazitické hlístice, druhý přípravek funguje na trochu jiné bázi. „Obsahuje dvě unikátní houby, které dokáží napadnout a zahubit škůdce v průběhu pěti až sedmi dnů. Použití těchto přípravků je širokospektrální, můžeme je použít na užitkové rostliny, pokojové rostliny, okrasné rostliny i pod stromy a keře,“ upřesňuje bioložka Jana Konopická.

Vývoj těchto přípravků trval vědcům několik let. „Samozřejmě jsme testovali účinnosti preparátů a v neposlední řadě jsme také vychytávali, jaký nosič bude vhodný pro tyto mikroorganismy. U hub byla důležitá i teplota,“ líčí bioložka.

Přírodní přípravky se na našem trhu už vyskytují. Nové preparáty ale přináší ještě několik inovací. „Výhodu těchto přípravků je trochu delší skladovatelnost a kromě působení proti škůdcům významně podporují růst rostlin. Zákazník může z koncentrátu namíchat až osmdesát litrů substrátu,“ uvádí Jiří Nermuť.

Jihočeští vědci v současnosti pracují na dalším preparátu. Ten by měl ochránit rostliny před slimáky.

Spustit audio

Související