Skuteč přestěhuje knihovnu, ve staré budově je plíseň a málo místa

11. duben 2023 07:50

Město Skuteč na Chrudimsku plánuje stěhování knihovny. Stará budova je nevyhovující, jako dočasné zázemí jí bude sloužit bývalý objekt Komerční banky. Stěhování se uskuteční nejspíš ještě letos.

Skuteč původně chtěla stavět novou knihovnu, ale dostala nízkou dotaci, 17 milionů korun. „Předpokládaná částka na výstavbu knihovny byla 100 milionů korun, s nízkou dotací nejsme schopní knihovnu dofinancovat. Dotaci jsme museli vrátit," řekl starosta Jaroslav Hetfleiš (Patrioti).

Budova městské knihovny ve Skutči

Před několika lety radnice koupila bývalý objekt Komerční banky přibližně za šest milionů korun. Rozhodla, že knihovna bude tam. Nejdřív ho musí opravit, náklady budou odhadem dva miliony korun, uvedl starosta. „Máme zadanou projektovou dokumentaci, kde musí být statika na strop a diagnostika stropu, pokud to všechno vyjde, tak bychom knihovnu přestěhovali. Přízemí by mohlo být bezbariérové,“ řekl starosta. Město bude čekat na vhodnější dotace, projekt nové knihovny vzdát nechce.

Vlhko, plíseň, málo místa

Stará budova, kde knihovna od 80. let sídlí, nevyhovuje provozu. „Nevyhovující je velká vlhkost, jsme tady v podstatě v plísni. Pak je tu nedostatek prostoru. Budova je stará. Bývalá Komerční banka se jako provizorní řešení dá akceptovat,“ řekla ředitelka knihovny Eliška Pečenková.

Knihovna má 25 000 knih, každý rok tisícovku přikoupí, stejný počet vyřazuje, protože na větší množství knížek nemá prostory, dodala ředitelka.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související