Sláva žaláři a trpasličím pevnostem! S Kabálem na prohlídce základních kamenů dungeon rapu

8. prosinec 2023

Renesanci dungeon synthu, ke které došlo před pár lety, si nešlo na nezávislé scéně nevšimnout. Kapely začaly hrát dlouhá, táhlá intra, mezihry mezi skladbami, přiklánět se ke středověké estetice a posluchačstvo znovunacházelo svou lásku k Dračímu doupěti a deskovkám. Před pěti lety se tak zformoval subžánr s přívlastkem dungeon. Do Špíny dorazil Andrej Kabál neboli Žakhéles, vystupující s kolektivem Kvlt Crew, abychom se s ním vydali na cestu ke kořenům této odnože rapu.

Prvním dungeon rapovým projektem, který spatřil světlo světa, respektive nekonečné kanály internetu, se považuje počin Dj Armoka God of Blood 1998. Zpomalené BPM, opět dlouhá, zlověstná a temně atmosférická intra, odkazy na počítačové hry a jasná návaznost na memphis rap se staly klíčovými ukazateli rodícího se subžánru.

Ten definoval Alex Yatsun, původem z Charkova, který kromě přezdívky Dj Armok, přímé reference na hru Dwarf Fortress, vystupuje i jako Dj Sacred nebo Pillbox. Když chcete založit nový žánr, nutně totiž potřebujete více tvůrců.

Nedlouho po God Of Blood 1998 tak mohl Yatsun dát dohromady dungeon rapovou kompilaci Dungeon rap: The Introduction. Kromě jeho vlastních projektů na něm najdeme například dalšího výrazného dungeon rapového tvůrce Dj Bishopa.

Letos pak k této souhrnné kompilačce přibyla další – Dungeon Rap: The Evolution. Dá se díky tomu odtušit, že tento mikrožánr se očividně uchytil a nadále nabývá na undergroundové síle.

Z jakých kořenů vychází dungeon rap a dal by se mezi ně zařadit i witch house? Jaké jsou jeho výrazové prostředky? Dostal se dungeon rap ze své ukrajinské kolébky i dál do světa a mimo Evropu? A co v současnosti během války v Ukrajině dělá zakladatel dungeon rapu Alex Yatsun? Jak to mají se samplováním a odkud samply jeho tvůrci čerpají? Je vůbec možné, aby se dungeon rap hrál živě? A co s tím vším má společného label Natural Sciences? Poslechněte si celý rozhovor s Kabálem o dungeon rapu ve Špíně!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka