Sławomir Mroźek: Mučednictví Petra Oheye

15. září 2018

Absurdní komedie o tom, co s vámi udělá stát, pokud se vám v koupelně usadí tygr. V hlavních rolích Jan Hartl a Taťjana Medvecká. Poslouchejte on-line do 21. září 2018.

Polský spisovatel, dramatik, publicista a kreslíř Sławomir Mroźek se narodil v Borzęcinu u Krakova 29. června 1930. V Krakově ukončil gymnázium, studoval architekturu a malířství. Začínal jako kreslíř vtipů v 50. letech. Své novinářské zkušenosti rozvíjel také jako satirik ve spolupráci s populárními časopisy Przekrój a Szpilki. Knižně debutoval v roce 1953 sbírkou satirických povídek a humoresek nazvanou Praktické půlpancíře (některé prameny uvádějí jako Mroźkův debut sbírku Povídky z Čmeláčí hory z téhož roku). V roce 1958 publikoval svou první hru – Policajti. Světovou slávu mu pak přinesla hra Tango z roku 1964.

03707606.jpeg

Mroźek je autorem množství fejetonů, humoresek a groteskně až filozoficky laděných povídek i větších próz, včetně dvou humoristických románů. V povědomí divadelníků je pak zapsán především jako dramatik. Je autorem více než třiceti divadelních her a jednoaktovek (Emigranti, Na širém moři, Velebníčci, Krásná vyhlídka a mnoho dalších), které se hrají v mnoha zemích světa.

Ústředním tématem Mroźkových prací je otázka svobody individua ve vztahu k moci. Možná i proto změnil Mroźek několikrát „adresu“. V létě 1963 odjeli s manželkou na zájezd do Itálie a už se nevrátili.

Z Polska jsem odjel, protože jsem už nemohl vydržet, co se tam tehdy odehrávalo. Bylo to velmi nepříjemné období utahování šroubů. Už jsem to nedokázal snášet.
Slawomir Mroźek

Později přesídlil do Francie, v polovině 80. let se usadil v Mexiku, v roce 1996 se vrátil do Polska a nakonec zamířil znovu do Francie.

Taťjána Medvecká

V Polsku vycházely jeho knížky a hrály se jeho hry i po jeho emigraci. Ale 27. srpna 1968 zveřejnil francouzský deník Le Monde Mroźkův protest proti polské vládě, jejíž armáda se připojila k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Záhy přišel zákaz vydávání Mroźkových knih v Polsku a dalších Moskvou ovládaných zemích východního bloku. V Polsku začaly znova vycházet až po roce 1973. Rodnou zem směl Mroźek navštívit jako francouzský občan až v roce 1978. V Československu se na jeviště jeho hry vrátily po roce 1989. On sám navštívil Českou republiku na jaře roku 1999 jako host Festivalu spisovatelů.

Osoby a obsazení: Petr Ohey (Jan Hartl), Oheyová, jeho žena (Taťjana Medvecká), Honzík, mladší syn (Jiří Konvalinka), Hubert, starší syn (Alexandr Odarčenko), dcera (Vendula Křížová), úředník (Ilja Racek), výběrčí (Václav Vydra), vědec (Jiří Ornest), ředitel cirkusu (Petr Nárožný), šéf diplomatického protokolu (František Němec), starý lovec (Leoš Suchařípa), učitel (Karel Pospíšil) a další

Překlad: Helena Stachová
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Pavel Minks
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 1997.

Spustit audio