Slepě a naivně jsem žil v domnění, že se války nikdy nedožiju. Pak to byl jeden z nejhorších dnů mého života, říká youtuber Rubeš

16. únor 2023

„Doufám, že ve vládě, kterou máme a ve kterou mám plnou důvěru, je někdo, kdo válce na Ukrajině rozumí, řádově samozřejmě víc než já. A doufám, že to řešení najde. Jsme členy NATO, Evropské unie, které se podílejí na tom, aby se řešení našla co nejrychleji,“ míní youtuber, režisér a novinář Janek Rubeš. 

„Slepě a naivně jsem žil v domnění, že se nikdy nedožiju války. A byl to jeden z nejhorších dnů mého života, když jsem zažil její začátek. Bylo to hrozné. A předpokládám, že tyto pocity byly u všech úplně stejné,“ dodává.

Do veřejné debaty se v posledních týdnech dostala i otázka, jestli dál na Ukrajinu posílat zbraně, nebo ne. Svůj díl na tom nese i výzva Mír a spravedlnost, za kterou stojí Matěj Stropnický, Václav Hořejší a Jan Kavan.

Čtěte také

„Debata se teď strhla jen na tuto jednu stranu, ale my přece bráníme lidi, to je úplný základ všeho. A je úplně jedno, jakým způsobem to děláme. Pokud někdo po někom střílí a ten člověk nemá zbraň, tak ho asi bráníme. A to je pro mě úplný základ.“

„Jsem rád, že toto rozhodnutí absolutně není na mně a že k němu nemusím ani zastávat nějaký postoj. A stále věřím v to, že náš malinký stát je součástí velké Severoatlantické aliance a EU a doufám, že naše vláda a její reprezentanti dokážou tuto situaci vyřešit,“ zdůrazňuje Rubeš.

„Jako západní stát přece pomůžeme někomu, kdo je v nouzi,“ připomíná s tím, že sám pomáhá, jak může.

„Já jinou pomoc než finanční dělat neumím, tak jsem to udělal. Anebo jsem natočil video, které pomáhá těm, kteří přijdou z Ukrajiny a budou tady potřebovat pomoct. To ale přece děláme už rok všichni.“

Čtěte také

Novinář zároveň přiznává, že takto detailně tuto debatu nesleduje.

„Ale jsem v podstatě v šoku, že ten trychtýř skončil na tom, jestli máme, nebo nemáme pomáhat Ukrajině zbraněmi. Myslím, že máme pomáhat napadenému státu všemi možnými způsoby a jsem rád, že nejsem ten, kdo bude rozhodovat, jestli jim budeme posílat například ovocný čaj nebo zbraně. To přece rozhodují jiní,“ dodává.

„Co k tomu mám říkat jako nějaký kluk, který točí o pražských podvodnících, přitom si ale myslím, že válka je strašně vážná věc,“ uzavírá.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí. Dozvíte se, jak se dívá na sociální sítě nebo jak srovnává současnou a minulou vládu – a nejen to. 

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související