Slezská ulice v Jubilejní kolonii v Ostravě je sídlem nového Bytového muzea

29. leden 2024

S podporou městského obvodu vzniklo v bytových prostorách, kde kdysi fungovala i lékařská ordinace, a prezentovat chce typické bydlení železárenského dělníka z přelomu 30. a 40. let minulého století.

Tušíte, jak mohl vypadat běžný byt dělníka Vítkovických železáren na konci třicátých let minulého století? Zjistíte to v novém Bytovém muzeu v obvodě Ostrava-Jih. Vzniklo v ikonické Jubilejní kolonii, kterou má samozřejmě taky propagovat.

Interiér muzea ve Slezské ulici vám bude evokovat vybavenou domácnost babiček a prababiček. Ovšem některé exponáty jsou opravdu pozoruhodné. Rozhlasovou prohlídku nám zprostředkoval historik a iniciátor vzniku muzea Petr Lexa Přendík.

Součástí prezentace muzea a historie celé Jubilejní kolonie se stane také web jubilejnikolonie.cz, který bude v plné verzi spuštěn v den otevření muzea – 4. února 2024. Ten v interaktivní formě seznámí návštěvníky podobně jako již vydané publikace s historickými fakty a dochovanými příběhy a průběžně bude doplňován o další nově zjištěné informace.
Zájemci o prohlídku muzea zde také v následujících dnech najdou možnost rezervace k jednotlivým prohlídkám muzea. To bude v další dny otevřeno vždy v úterý mezi 15. až 18. hodinou, ale pouze na základě předchozí rezervace právě na tomto webu.

autoři: Petra Štrymplová , tif
Spustit audio

Související