Sliny klíštěte mohou mít léčivé účinky

2. září 2009

Podle brazilských vědců by mohl protein ze slin klíšťat léčit rakovinu kůže, jater a slinivky břišní. Když studovali jihoamerický druh tohoto parazita, objevili protein, který ničí rakovinové buňky a zdravé buňky nenapadá

Protein, který dostal jméno "Factor X active", byl objeven při testování protisrážlivých vlastností sliny klíštěte, které mu umožňují sytit se krví zvířat nebo lidí. Protein má společné charakteristiky s anticoagulantem (substancí působící proti srážení krve) TFPI či inhibitorem typu Kunitz, který rovněž působí na růst buněk. Vědci pak přistoupili k laboratorním testům, aby zjistili, zda má protein vliv na rakovinové buňky. Výsledky předčily všechna jejich očekávání.

Protein nezabíjel zdravé buňky, ale jen ty rakovinové. Po dvou týdnech denního ošetřování se malý nádor u zvířete nerozvíjel a dokonce zmenšoval. Po 42 dnech zmizel úplně. Aby však bylo možno vyrobit lék, je zapotřebí mnoha let klinických testů a velkých investic, což v současnosti není Brazílie schopna zajistit. Molekulární biologové z institutu Butantan v Sao Paulu proto zatím jen podali žádost o patentování proteinu a jezdí po světě, aby svůj objev představili.

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio