Sloužit přesčasy v nemocnicích v Olomouckém kraji odmítá zhruba 260 lékařů

24. listopad 2023 15:05

Podle České lékařské komory podalo v nemocnicích v Olomouckém kraji k prvnímu prosinci výpovědi z přesčasů přibližně 260 lékařů.

Například v olomoucké fakultní nemocnici nebude přesčasy sloužit zhruba stovka z 950 doktorů. Chod zdravotnického zařízení to podle jejího ředitele Romana Havlíka neovlivní.

„Případné dopady do péče, která je plánovaná, vidím opravdu minimálně. Myslím si, že nebudeme ani odkládat žádnou plánovanou operaci,“ uvedl Havlík a dodal: „Mám informace ze všech pracovišť, že jsou schopní organizačními změnami a plánováním práce zvládnou i plánovanou péči.“

Impulsem k protestům lékařů byla plánovaná změna zákoníku práce, která počítala s navýšením dobrovolného počtu přesčasových hodin.

Tu se podařilo zástupcům lékařů a ministerstvům práce a zdravotnictví vyřešit, neshody dál zůstávají ohledně zvýšení platů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio