Slovensko na křižovatce? Výrokům před volbami se nedá věřit, tvrdí politolog. Bral bych Ficova slova vážně, namítá bývalý politik

20. září 2023

Smer Roberta Fica zůstává necelé dva týdny před parlamentními volbami favoritem, jak vyplývá z posledních průzkumů. Znamenalo by Ficovo vítězství odklon Slovenska od Západu? „Podobně se strašilo, když Georgia Meloniová měla v Itálii nakročeno k vítězství. Hovořilo se téměř o návratu fašismu,“ tvrdí politolog Lukáš Valeš. „Itálie je úplně jiný příběh. Nebyla součástí sovětské zóny,“ oponuje Petr Havlík (ODS).

Odklon Slovenska od západního demokratického světa je podle politologa Lukáše Valeše ze Západočeské univerzity „naprostý nesmysl“.

„Podobně se strašilo, když Georgia Meloniová měla s Bratry Itálie nakročeno k vítězství. Hovořilo se téměř o návratu fašismu a že Itálie určitě vystoupí z Evropské unie,“ dává příklad politolog. Míní proto, že obavy o razantní změnu slovenského směřování jsou zbytečné.

Čtěte také

Bývalý politik a spoluzakladatel ODS Petr Havlík ale takovou jistotu nesdílí. „To, co Fico prohlašuje, bych bral docela vážně,“ vysvětluje. Podle něj předseda Smeru ztratil po odchodu z politiky kontakt s některými voliči, a tak se snaží do nadcházejících voleb vstoupit s „razantním postojem“, aby svůj elektorát získal zpět.

„Itálie je úplně jiný příběh. Itálie nebyla součástí sovětské zóny, nebyla okupována sovětskou armádou a ruský vliv je tam sice od Salviniho významný, ale nedá se srovnávat s ruskou stopou v Čechách a na Slovensku,“ dodává Havlík ke srovnání.

Politolog Valeš souhlasí, že na Slovensku výraznější rusofilství existuje. „Slováci mají svým naturelem k Rusům blíž,“ připouští. Důvodem podle něj je, že například rok 1968 a následná normalizace dopadala výrazněji na Čechy. Také se tehdy dařilo víc slovenskému průmyslu.

„Kritičnost vůči Rusku je slabší a Robert Fico z toho určitě vychází,“ uznává Valeš. Vnímá to ale jako obecný, dlouholetý rys slovenské politiky.

Moc, nebo služba?

„Ve volbách jde o jednu základní otázku, jestli je touha po změně větší než obava ze změny. Fico hraje tuto stránku,“ míní Havlík. Pravděpodobný slovenský premiér se tak snaží vzbudit dojem, že „udělá pořádek“ po předchozí vládě. To byl podle něj stejný narativ, který používala vláda nastupující po Ficově pádu.

Čtěte také

Protože ani ta nezvládla své sliby dodržet, zůstala tak ve slovenské veřejnosti z politiky pachuť. Podle Havlíka se balancuje mezi tím, jestli je to „služba veřejnosti, nebo jenom údržba u moci“.

„Fico, který je prototypem brutálního technologa moci, podprahově karikuje sám sebe, ale vychází mu to, protože zná své posluchače,“ tvrdí spoluzakladatel ODS.

Politolog Valeš ale tento přístup hodnotí jako emotivní. Doplňuje také, že by se „nemělo věřit tomu, co politici říkají před volbami“.

„Fico je politik jako každý jiný, ale velmi úspěšný. Viděl bych větší potíž v tom, že Slováci zapomněli na jeho problémy. V době jeho vládnutí se stát až nebezpečně propojil s organizovaným zločinem,“ upozorňuje politolog. Uznává tak, že je v tomto ohledu obava na místě.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , fos
Spustit audio

Související