Slunný kopec u obce Paseky dal vzniknout nevšednímu arboretu jménem Makču Pikču

29. červen 2023

Věděli jste, že i u nás je možné najít Makču Pikču? Nejde ale samozřejmě o kultovní město Inků. Jmenuje se tak neobvyklé arboretum u obce Paseka v Olomouckém kraji. Jeho tvůrce Radim Slabý ho vybudoval na kopci v prostoru bývalého lomu a skládky. Stráň s výhledy na Hanou vysypal drceným čedičem, osadil spoustou rozmanitých květin a stromů, doplnil lavičkami, altánky a jezírky.

Stráň hýří barvami a vůněmi a navíc nabízí pěkné výhledy až ke kopcům lemujícím rozlehlé roviny. Rostou tu rostliny exotické i domácí a sytými barvami zaujmou i ty, které by jinde mohly být považovány za plevel. „Když chcete vidět babočky, musíte jim sem tam nějakou kopřivu pro jejich housenky nechat,“ vysvětluje majitel arboreta Radim Slabý.

Rodák z Karviné kytky miloval od dětství a studium na Mendelově univerzitě mu umožnilo věnovat se svému koníčku profesionálně. „Takový kopec jsem na střední Moravě hledal dlouho. Když jsem vyjel z údolí, bylo tady pocitově mnohem tepleji. Při západu sem slunce svítí kolmo. Večer je tu hodně teplý, což vydrží do rána. Máme tu i fíkovníky, které plodí dvakrát ročně. Dokonce i melouny tu rostou. Jeden rok jsem tu naměřil 32 tropických nocí,“ popisuje majitel charakter parku ve stráni.

Hezké výhledy do kraje jsou tady nejenom z altánů. „Když se podíváme k jihu, vidíme závěr úbočí Kosíře, pod námi Litovel, Uničov, vzadu je protivanovský horizont, pak Mohelnický kopec. Když je dobrá viditelnost, dohlédneme ke Králickému Sněžníku. Západy slunce jsou tu senzační, po ránu zase můžete vidět, jak se v údolí válí mlhovina,“ popisuje Radim Slabý.

V arboretu najdete i altánky

O areál se stará spolu se svojí ženou, s níž bydlí v malém domku na vrcholu arboreta. Vedle zahlédneme větrníky. „Základem je, že sbíráme dešťovou vodu. Při zalévání parku využíváme v kaskádách systém foliových splazů, jezírek a nádrží, užitkovou vodu sbíráme po cestičkách do jezírek, pitnou vodu si vyrábíme sami. Elektřinu nám sem nepřivedli, tak jsme si ji začali vyrábět solárním systémem,“ vypráví Radim Slabý. A kdo se stará o park? „Jsme na to dva a čedič je za pět lidí,“ popisuje úsporný systém provozovatel jedinečné zahrady.

Drcený čedič vytváří kulovité kamínky, kterými dobře protéká voda do spodních vrstev. Skalničky v něm rostou mimořádně dobře. Vrchní vrstva na slunci okamžitě uschne, dole voda zůstává a rostliny koření do hloubky. Netrpí přebytkem vody. Čedič obsahuje spoustu minerálů, které rostliny potřebují, ale postrádá dusík, což se nelíbí plevelům.

Pohled do arboreta Makču Pikču

„Na osluněných stráních rostou teplomilné rostliny, v těch stinných zase naopak chladnomilné kytky. Máme tu rostliny ze všech kontinentů od Grónska až po Tasmánii, středomořské i ty, které rostou ve vysokých horách. Je jich tu už kolem čtyř tisíc druhů,“ chválí možnosti terénu v Arboretu Makču Pikču jeho tvůrce a provozovatel Radim Slabý, který návštěvníkům také sám rád poradí.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio