Smartphony nejdou na odbyt. Teď se ukáže, jak si Apple poradí bez Steva Jobse, tvrdí analytik

O chytré telefony už není mezi lidmi takový zájem. Jejich prodeje meziročně klesly o 3 % na zhruba 330 milionů přístrojů, plyne ze statistiky společnosti Strategy Analytics. Jde tak o vůbec první propad v historii měření.

Za výrazným propadem stojí menší poptávka. Navíc některé velké trhy jsou už smartphony nasycené. Největší propad zaznamenala společnost Apple. Firma prodala meziročně téměř o 10 milionů přístrojů méně. Hůř šly na odbyt i tablety nebo počítače. Čtvrtletní tržby tak firmě s logem nakousnutého jablka klesly poprvé za 13 let.

„Apple prožíval velmi silný rok 2015, a to tažený zejména poptávkou v Asii. Ta společně s globálním trhem chytrých telefonů v roce 2016 oslabila. Společnost začíná pociťovat následky odchodu Steva Jobse. Teprve teď se ukáže, zda i bez něj dokáže přicházet s novinkami, díky kterým si udrží pozici leadera. V poslední době se jí to na poli hardware příliš nedaří,“ popisuje analytik společnosti DRFG Michal Šperka.

Čtěte také


Úplně první mobil se začal prodávat už v roce 1973. Vážil skoro jeden kilogram, byl bez displeje a měřil čtvrt metru. Tato cihla stála téměř 4000 dolarů, mohli si ji proto dovolit jen bohatí zákazníci.

Naopak největšímu konkurentovi a jedničce na trhu s chytrými telefony společnosti Samsung se daří o poznání líp. A to i díky prodejům nového modelu Galaxy S7. Jen během března si ho koupilo téměř 10 milionů lidí. Na trhu ale nejvíc rostou čínští výrobci. Například Huawei prodal meziročně o 64 % smartphonů víc.

V roce 2014 smarthphony poprvé v historii porazily klasické mobilní telefony. Šest z deseti mobilů tak v Česku v současnosti spadá do kategorie chytrých telefonů. A zatímco ve světě se jich prodává méně, mezi českými uživateli se naopak zájem zvyšuje, jen za rok 2015 se jich tu prodalo skoro tři a půl milionu kusů.

autoři: šše , zus
Spustit audio