Smetanova Litomyšl nabídne nejrozsáhlejší program v historii festivalu

13. březen 2024

Mezinárodní hudební festival Smetanova Litomyšl se letos chystá na svůj 66. ročník, který bude hned z několika důvodů výjimečný.

V první řadě se festival stane ústředním místem oslav 200. výročí narození Bedřicha Smetany, a proto v Litomyšli uvedou u příležitosti jubilea svého nejslavnějšího rodáka všechny jeho opery. V téměř sedmdesátileté historii festivalu se tak stane poprvé v jednom ročníku. Kromě Libuše uvidí návštěvníci Prodanou nevěstu, Dalibora, Tajemství, Hubičku, Čertovu stěnu i Branibory v Čechách.

„V neděli 16. června budeme Libuši provádět koncertně s Jakubem Hrůšou, Kateřinou Kněžíkovou, Adamem Plachetkou, Českou filharmonií a dalšími sólisty. Libuše, tak jak Smetana chtěl, by se měla hrát jen při těch nejslavnostnějších příležitostech a 200. výročí narození skladatele za toto považujeme,“ zve umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Vojtěch Stříteský, umělecký ředitel a dramaturg festivalu Smetanova Litomyšl

Kromě Smetanových oper nabídne festival nejrozsáhlejší hlavní program, ve kterém se objeví renomovaní čeští i zahraniční interpreti. „My jsme připravili padesát pořadů a festival bude trvat celý měsíc,“ doplňuje Stříteský. Mezi hlavní hvězdy bude patřit britsko-italský tenorista Freddie De Tommaso, který je považován za následovníka Luciana Pavarottiho a v české republice se představí vůbec poprvé. Festival se dále zaměří na díla českých a slovanských autorů a nabídne pestrou paletu komorních koncertů, duchovní hudby a doprovodný program.

Koncert na přání

Koncert na přání připomene v komponovaném programu, že Rok české hudby nemusí být jen oslavou „klasiků“. „Já si myslím, že třeba Jiří Šlitr už je klasik české muziky. Ale jsou i další jubilanti, kteří nám spadají do Roku české hudby. Jiří Bažant, Vlastimil Hála, Petr Hapka, ale také Karel Kryl, Zdeněk Rytíř, a další textaři, skladatelé. Proto jsme připravili projekt, kde se představí třeba Hana Holišová, Lenka Nová, Vendula Příhodová, Ondřej Ruml a další zpěváci. A musím říct, že zazní řada hitů a šlágrů, jako Stín katedrál, Časy se mění a spousta dalších písní třeba z muzikálů,“ říká Vojtěch Stříteský.

Skladatel Petr Hapka (2003)

Mottem festivalu je Naše vlast. „Je to naše přihlášení se k tomu velkému symfonickému evangeliu Má Vlast, ale je tam také naše snaha, abychom si připomínali náš grunt, kořeny a tradice. Ať už duchovní nebo historické. Opravdu to češství v nás chceme probudit,“ vysvětluje umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Návštěvníci nepřijdou ani o tradiční Festivalové zahrady, Smetanovu výtvarnou a poetickou Litomyšl. Festival se koná od 8. června do 7. července.

Spustit audio

Související