Smrt, paměť, historie, Toufar a naděje – ale i humor. Výbor z básní Miloše Doležala bodá a popichuje Trnem rejnoka

19. červen 2023

Miloš Doležal nedávno obdržel ocenění Magnesia Litera coby Kniha roku 2023 za sbírku poezie Jana bude brzy sbírat lipový květ. Teď je na světě další kniha: výbor z jeho básnického díla nazvaný Trnem rejnoka, který pro nakladatelství Dauphin sestavil editor Petr Adámek.

Přebal knihy Miloš Doležal: Trnem rejnoka

Klíčem řazení sbírky je šest oddílů po dvanácti básních, jejichž tématy jsou smrt, rodný kraj, podzim, české dějiny, osobnost pátera Josefa Toufara a naděje. „Většina těch básní v sobě nese nějakou tragédii, tíhu, nebo trápení. Ale byť se těmito tématy autorova poezie zaobírá, tak v té temnotě nikdy nekončí, vždycky směřuje k naději, k něčemu, co ukazuje světlo. Navíc je tam vždycky přítomná jiskra poezie, když je k ní příležitost. Protože poezie Miloše Doležala skutečně nasává život v celé jeho šíři, od slz až po smích,“ říká editor výboru z jeho básnického díla Petr Adámek. 

Výbor z poezie Miloše Doležala nazvaný Trnem rejnoka se křtil ‒ s ohledem na titul sbírky ‒ na lodi. Na palubě byla i redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková, která se básníka i editora knihy Petra Adámka ptala na její koncept, témata, výběr básní i genezi titulu.

Spustit audio

Související