Sněžka, výrobní družstvo Náchod přišlo o zakázky pro automobilky a výrazně snižuje počet zaměstnanců

22. únor 2024 07:22

Sněžka, výrobní družstvo Náchod propouští zhruba o dvě třetiny zaměstnanců závodu v Náchodě. Důvodem je to, že firma končí s dodávkami šitých výrobků pro automobilky. Ještě na začátku roku Sněžka zaměstnávala v Náchodě 150 lidí, teď jich má jen něco málo přes 100. A od dubna jich zůstane 40. 

Závod v Náchodě zachová pouze výrobu pro bezpečnostní složky a armádu. Potahy sedadel automobilů, hlavové opěrky nebo třeba opěry ruky bude firma vyrábět už jen ve dvou zbývajících závodech - v jižních Čechách a na Slovensku.

Čtěte také

Snižování počtu zaměstnanců ve Sněžce Náchod je vidět hned u vstupu do velké budovy. Ve firmě už není recepční a vchodové dveře mi tak přichází otevřít přímo předseda družstva Jan Zima.

Prázdno je i v sekretariátu, asistentka předsedy patří mezi 25 lidí, kteří v minulých týdnech skončili po vzájemné dohodě. „Do konce března skončí dalších 30 až 40 lidí. A v dubnu odejde asi dalších 15 operátorů, jak bude výroba dobíhat,“ říká Jan Zima.

Zakázky pro automobilový průmysl zajišťovaly v náchodské Sněžce až 75 procent obratu, v poslední době jich ale ubylo. Ztrátu v loňském roce firma vyčíslila na zhruba 30 milionů korun. „Kvůli úbytku dalších zakázek a opravdu velkému tlaku na ceny.

Čtěte také

Ve firmě pracují především šičky z Ukrajiny, Vietnamu a Mongolska. Části z nich nabízí firma práci ve svém závodě na jihu Čech, ostatní si zaměstnání musí hledat jinde. „Kontaktovali jsme okolní firmy, které zde dělají náborové akce. Momentálně jsou ale schopné pobrat spíše jen jednotlivce.

Další lidé tak možná skončí na Úřadu práce. Na ten se zatím obrátilo jen několik osob ze Sněžky. Pokud přijdou další, úředníci se jim budou snažit pomoct, říká ředitel Úřadu práce v Náchodě Petr Hlavizna. „Za úřad práce situaci ve výrobním družstvu Sněžka monitorujeme a jsme v kontaktu s vedením. Jsme také připraveni všem propuštěným zaměstnancům nabídnout pomoc v rámci projektů dotovaných míst, případně rekvalifikací.

V náchodské Sněžce tak od května budou vyrábět už jen zakázky pro bezpečnostní složky a armádu. Například balistické nebo taktické vesty, opasky nebo pouzdra. Část rozlehlého areálu se firma chystá pronajmout.

Spustit audio

Související