SOČR se 26. listopadu připojí k oslavám Bohuslava Martinů

19. listopad 2018

Rozhlasoví symfonikové systematicky propagují dílo klasika světové hudby 20. století Bohuslava Martinů, a to při příležitostech běžných i mimořádných. V rámci svého abonentního cyklu v Rudolfinu – a zároveň pod hlavičkou 24. ročníku festivalu Dny Bohuslava Martinů – uvede jeho Šestou symfonii

Symfonické fantazie Marka Šedivého

Symfonické fantazie Marka Šedivého

Rudolfinum, 26. listopadu 2018 v 19.30 hodin.

„Symfonické fantazie“ představují jednu z nejlepších kompozic v početném odkazu skladatele. Naléhavost jim propůjčují i privátní momenty, které do nich autor promítl: úzkost z atmosféry studené války, jakož i citát z opery Julietta, ztělesňující vzpomínku na Vítězslavu Kaprálovou, která se konce války nedožila.

Dílo bylo od počátku zamýšleno pro Bostonský symfonický orchestr a dirigenta Charlese Muncha, s nímž se Martinů přátelil už z doby pařížského pobytu ve 30. letech. Premiéra se uskutečnila k 75. výročí bostonských symfoniků v lednu 1955 a brzy poté zazněly Symfonické fantazie i v dalších severoamerických městech. Kruh newyorských kritiků je označil za vůbec nejlepší symfonické dílo provedené v tom roce ve městě.

Koncert 26. listopadu se odehraje pod taktovkou Marka Šedivého coby nového hlavního hostujícího dirigenta SOČRu. Vedle hudby Bohuslava Martinů zazní také předehra k opeře Bludný Holanďan od Richarda Wagnera a Šest písní s orchestrem od Arnolda Schönberga s německou sopranistkou Melanie Diener.

Šestá symfonie Bohuslava Martinů je klenotem české hudby, říká dirigent Marek Šedivý

03554710.jpeg

Marek Šedivý se od této sezony stal hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Na pondělí 26. listopadu připravují program nazvaný Symfonické fantazie Marka Šedivého.

Letošní ročník festivalu Dny Bohuslava Martinů nabídne od 18. listopadu do 19. prosince jedenáct koncertů, na kterých vystoupí nejvýraznější postavy české, ale i světové hudební scény. Zahrají například Petr Nouzovský s Plzeňskou filharmonií, Ivo Kahánek, Frank Peter Zimmermann a Česká filharmonie pod vedením Jakuba Hrůši, Wihan Quartet, Anna Paulová nebo Guarneri trio.

K oslavám hudby Martinů se v rámci svých abonentních koncertů připojí vedle Symfonického orchestru Českého rozhlasu také Český spolek pro komorní hudbu a Hudba Hradní stráže ČR.

Více o festivalu najdete zde.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu