Sokolov dostane od státu 50 milionů na přestavbu Krejcarové lávky

19. prosinec 2017

Krejcarová lávka v Sokolově, která je dlouhodobě ve špatném technickém stavu, bude stržena a nahrazena novým mostem za téměř 50 milionů korun. Město v posledních dnech dostalo příslib, že na výstavbu nové lávky dostane od státu peníze z prostředků na zahlazování následků důlní těžby.

V současné době už je hotová projektová dokumentace. Samotná výstavba by mohla začít v následujících dvou letech.

„Budeme to řešit jako lanovou lávku, zavěšenou na ocelových lanech. Bude úplně odlišná od té, která tam stojí teď, a to komfortností a vzhledem. Pokud je ta současná Krejcarová lávka široká kolem dvou až tří metrů, tak na té nové jsou místa, kde bude široká třeba i šest metrů," řekl starosta Jan Picka.

Nová lávka by tak měla být pohodlná jak pro chodce a rodiny s kočárky, tak třeba i pro cyklisty.

Čtěte také

Krejcarová lávka je oblíbenou přístupovou cestou ze Starého náměstí do rekreační lokality Jižního lomu. Část ho nechalo město již zrevitalizovat, druhá část je zase dějištěm oblíbeného překážkového závodu Bahňák. Obyvateli Sokolova je tak hojně využívaná, její technický stav ale dělá městu dlouhodobě starosti.

Projekt na její rekonstrukci mělo město hotový už několik let, původně se ale stavba měla vyšplhat až na 80 milionů korun. Přepracováním se podařilo náklady snížit na zhruba 40 až 50 milionů korun.

Do doby, než bude současná lávka stržena, dá město zřejmě ještě nejméně desítky tisíc korun na její provizorní zajištění.

zdroj: ČTK
Spustit audio