Soud opět odmítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro Šantovku Tower. Ombudsman zvažuje další stížnost

21. březen 2024 13:53

Olomoucký krajský soud ve středu opět odmítl žalobu úřadu veřejného ochránce práv proti územnímu rozhodnutí pro stavbu budovy Šantovka Tower v Olomouci. Kauzu mu vrátil Nejvyšší správní soud v Brně k přezkoumání.

Investor kvůli žalobě a odkladnému účinku nemohl požádat o stavební povolení. Podle závěru krajského soudu ombudsman ani tentokrát neprokázal závažný veřejný zájem ani podjatost úředníků olomouckého magistrátu.

„Krajský soud byl vázán zrušujícím rozsudkem Nejvyššího správního soudu, nicméně dospěl k závěru, že dokazování nevedlo k výsledku příznivého pro žalobce,“ řekla soudkyně Barbora Berková.

Tajemník olomouckého magistrátu Jan Večeř je s rozhodnutím spokojený. „Samospráva je samostatná. Pokud by krajský úřad přistoupil na určitý styl alibismu úředníků, tak by měl obrovské problémy ve spoustě dalších případů v Olomouci,“ uvedl Večeř.

Ombudsman Stanislav Křeček pravděpodobně podá k Nejvyššímu správnímu soudu další kasační stížnost.

Se stavbou 74 metrů vysoké Šantovky Tower nesouhlasí památkáři ani část odborné veřejnosti.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio