Soud uznal vinným zástupce farmy z týrání zvířat, dostal podmíněný trest

7. říjen 2022 09:38

Petr Graca, zemědělec z Vysoké u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku, nezajistil řádný chov skotu na své farmě. Nepravomocně o tom rozhodl Okresní soud v Přerově. Zvířata se podle rozsudku pohybovala v bahně a výkalech, veterináři při kontrole našli v bahně i uhynulé tele. Podle rozsudku se tak Graca dopustil přečinu týrání zvířat. Senát ho za to potrestal desetiměsíčním podmíněným trestem se zkušební dobou na dva roky.

Veterináři zkontrolovali venkovní výběhy i stáje farmy. Skot se podle jejich zprávy pohyboval v souvislé vrstvě bahna a výkalů ve výši 30 až 40 centimetrů. Zvířata neměla žádnou podestýlku a nemohla ulehnout.

„Zvířata byla ve špatném stavu, měla hladem propadlá břicha, zvýrazněné obrysy žeber, sedacích a kyčelních hrbolů. Těla zvířat byla znečištěna bahnem a výkaly v oblasti stehen, břicha, hrudníku a ocasu. Tyto podmínky vedly k velkému vyčerpání chovaného skotu, což se projevovalo usínáním zvířat ve stoje, úbytkem hmotnosti, apatií,“ popisuje předseda senátu Tomáš Novotný.

„Zvířata byla ve špatném stavu, měla hladem propadlá břicha, zvýrazněné obrysy žeber, sedacích a kyčelních hrbolů.“ 
Předseda senátu Tomáš Novotný

Pro březí krávu pak Graca nezajistil vhodné místo a nechal ji v zabahněném výběhu. Zdravé tele, které se narodilo, se tak k matce vůbec nemohlo dostat. „Zapadalo do vrstvy bláta a výkalů, kde se nemohlo postavit a napít potravy od matky, v důsledku čehož došlo k úhynu tohoto telete z důvodu dehydratace a hladovění,“ pokračuje Tomáš Novotný.

Graca kvůli kauze přišel o značky Klasa a Regionální potravina u dvou svých výrobků. U soudu se hájil, že půda byla kvůli dlouhotrvajícím dešťům podmáčená a tele se narodilo předčasně. Soud proto vyslechl zaměstnance farmy, veterináře a nechal si i vypracovat znalecký posudek. Ten potvrdil, že tele uhynulo v důsledku dehydratace a vyhladovění.

„Jistě, že jsem jim nechtěl nijak ublížit. Zvířata mě živí a mám k tomu osobní vztah.“
Obžalovaný Petr Graca

Graca s tím nesouhlasí a proti rozsudku se hned v jednací síni odvolal. „Protože chci, aby se prokázala pravda. Chci prokázat svoji nevinu. Jistě, že jsem jim nechtěl nijak ublížit. Zvířata mě živí a mám k tomu osobní vztah,“ sdělil obžalovaný Petr Graca.

Žalobce se svého práva na odvolání vzdal. Případem se tak bude zabývat krajský soud.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio