Soud zprostil obžaloby velitele bojového vozidla, které na Libavé omylem vystřelilo na jiné

29. listopad 2018

Zproštěn obžaloby – tak zní verdikt olomouckého okresního soudu v případu střelby při večerním vojenském cvičení na Libavé v květnu 2016. Dříve obžalovaný voják podle soudu nenese odpovědnost za zranění části posádky jednoho z bojových vozidel, které střelou zasáhl jiný armádní vůz.

Zhasnutá obrysová světla bojových vozidel, neporozumění rozkazu takzvaná bévépéčka zastavit a celá řada dalších okolností podle olomouckého okresního soudu stála za neštěstím, ke kterému došlo v květnu 2016 ve výcvikovém prostoru Libavá. Jedno bojové vozidlo tehdy vystřelilo na druhé. Jeho velitele Marcela Kulišťáka soud nově zprostil obžaloby z ublížení na zdraví z nedbalosti.

„Samozřejmě jsme dosáhli toho, co jsme chtěli od začátku. Jsou to skoro dva roky, co pan obžalovaný musel žít v té nejistotě. S tím výsledkem jsem samozřejmě spokojení, máme za to, že to je tak, jak to od začátku mělo být, že není nutné v každém případě, u každé nešťastné náhody a neštěstí hledat za každou cenu viníka,“ komentoval rozsudek obhájce Marcela Kulišťáka Zdeněk Kopečný.

S verdiktem souhlasí i žalobce Jaroslav Rašendorfer. „Bylo tam konstatováno významné spoluzavinění na straně poškozených, dokonce by se dalo říct neuposlechnutí rozkazu, když se rozjeli, kam neměli. To je ta okolnost, která zeslabuje to zavinění na straně obžalovaného,“ uvedl žalobce. Přesto si ještě nechal lhůtu pro odvolání, podle svých slov kvůli procesní opatrnosti.

Poprvé olomoucký okresní soud v případu rozhodl letos v únoru. Další dva obžalované vojáky zprostil obžaloby, Kulišťákovi ale uložil podmíněný trest. Ten pak zrušil krajský soud a případ vrátil k novému projednání.

Spustit audio