Soudy protestují proti snížení administrativních pracovníků

22. listopad 2023 06:20

České justici hrozí, že od příštího roku přijde o 160 administrativních pracovníků. Proti plánovaným úsporám v resortu protestují podle informací Českého rozhlasu všichni předsedové krajských soudů. Tvrdí, že se tím výrazně zpomalí a prodlouží vyřízení tzv. bezvýsledných exekucí. Jde o vymáhání dluhů, které je už roky neúspěšné a ukončení případů by dlužníkům pomohlo k návratu do běžného života. Například Krajský soud v Ostravě má seškrtat čtyři desítky administrativní míst.

Precizní Naďa má v útrobách ostravského Krajského soudu na starosti exekuční spisy, kterých je stále více. „Je s tím spousta práce. Je potřeba je kontrolovat, zpracovat, očíslovat, vytvořit sběrný spis. Není to jednoduchá práce, člověk nad tím musí přemýšlet a být pečlivý,“ vysvětluje paní Naďa.

Exekučních spisů má soudce Aleš Janošec doslova plnou skříň. „Bez toho aparátu to nejde dělat, jsou to kvanta spisů. Při představě, že já si budu řešit – kromě toho, že diktuji nebo píšu nějaká rozhodnutí – ještě tu související agendu, tak udělám polovinu své práce. Bez toho pomocného personálu neexistuje, aby soudce fungoval,“ vysvětluje Janoušec, jak je pro soudce důležitá pomoc administrativního aparátu.

Podle mluvčího Krajského soudu v Ostravě Igora Krajdla hrozí, že plánované ukončení bagatelních nebo bezvýsledných exekucí bude mnohem složitější. „Vládní škrty v restrikcích zaměstnanců by měl náš krajský soud pocítit zhruba 40 lidmi. Lze očekávat výrazné prodloužení lhůt, které jsou odvislé od toho, jak jsou rychle schopni zaměstnanci zpracovat rozhodnutí soudců. A pokud jich bude výrazně méně, pak lze očekávat výrazný nárůst délky řízení,“ upozorňuje Krajdl.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti na kritické hlasy ze soudů reagoval tím, že resort je právě kvůli bezvýsledným exekucím připravený posílení administrativy řešit podle potřeby v příštím roce.

Spustit audio