Spalovna: Hradec chce další varianty

25. září 2010

Spalovna komunálního odpadu, která má vyrůst v areálu opatovické elektrárny, zasáhne podle rozptylové studie k této stavbě obce Vysoká nad Labem, Bukovina a Borek, ale i stotisícové město Hradec Králové. Úředníci Pardubického kraje přesto nepřizvali město na soutoku Labe s Orlicí do připomínkového řízení ke studii vlivu stavby na životní prostředí. Radnice se připojila až na poslední chvíli po urgenci primátora Oldřicha Vlasáka na ministerstvu životního prostředí.

Hradeckým radním se přitom dokument nelíbí hned v několika částech. Studie vykresluje životní prostředí v okolí Hradce Králové jako nejpoškozenější v Čechách, městu prý schází dostatek zeleně atd. Radní také požadují doplnění studie o další možné varianty. "Proti stavbě samotné nic nemáme, ale potřebujeme znát i další možnosti. Pak můžeme odpovědně říct, jestli bude spalovna vhodná. Chceme vědět, co to bude obyvatele stát. To nám dodnes nikdo neřekl," uvedl náměstek primátora Otakar Divíšek.
Varianta s označením nulová by se měla zaměřit na využití zrekonstruovaných spaloven v Praze, Brně a v Liberci. Varianta A má posoudit možnosti výstavby spalovny v průmyslové zóně Doubravice - Semtín - Rybitví, případně i v jiných lokalitách, například ve Chvaleticích.
Se stavbou podniku, který má zpracovat až sto tisíc tun komunálního odpadu ročně, počítá i koncepce odpadového hospodářství Hradeckého kraje.
"Koncepce je ale založená na přáních. Jedno z nich je, aby Hradec i Pardubice do stavby vložily 800 milionů korun," řekl náměstek primátora Alois Tuháček.

Spustit audio