Speciální fréza zprůjezdňuje cestu od Výrovky k Luční boudě v Krkonoších. Ta je ještě pod sněhem

8. duben 2024 10:33

Speciální fréza vyrazila na jednu z nejvýše položených cest v Krkonoších a pokouší se ji zprůjezdnit. Stále je zde totiž dost sněhu. Jak se frézování daří přímo na místě sledovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Frézování cesty se daří dobře a to od samého rána. Protože přeci jen sněhu na této cestě, ve srovnání s předchozími roky, není zase tolik. Tadeáš Hlinka, velitel hasičů z Horního Maršova, se se speciálním traktorem po suché silnici dostal z Pece pod Sněžkou v podstatě až k Richtrovým boudám.

Čtěte také

Od nich je potom už cesta horší, tady už se nacházejí zbytky sněhu. Tedy právě v těchto místech, v takovém lesním úseku pod Výrovkou, začal místy sníh frézovat. Vše jde ale dobře a fréza se skutečně dostává až na povrch komunikace.

Daleko více sněhu bylo potom u rozcestí pod Výrovkou. Tam se nacházela vrstva sněhu vysoká zhruba dva metry. Ale i to se podařilo zvládnout. A teď už stroj pokračuje ve frézování cesty směrem na Luční boudu, kde mu s odhrnováním sněhu pomáhají i rolby. Protože sníh je samozřejmě nutné někam z komunikace odstranit.

Takže to vypadá, že cesta na Luční boudu v Krkonoších by dnes mohla být zprůjezdněná.

Proč je zprůjezdnění této cesty tolik důležité?
Je to potřebné především pro boudaře, zejména z Luční boudy a také z Výrovky. Jedná se především o zásobování, které je pochopitelně v zimním období složitější. Suroviny, které se na horské boudy přivážejí, tak se musí z dodávek překládat na skútry nebo na rolby. A dováží se po cestě, která zůstává pod sněhem.

Speciální fréza zprůjezdní cestu od Výrovky k Luční boudě v Krkonoších

Až se sníh podaří odfrézovat, což by se mohlo stát během dnešního dne, tak doprava bude možná auty po cestě a bude tím pádem mnohem jednodušší.

Zbytky sněhu, občas jsou okolo cesty i šestimetrové bariéry, jsou pro turisty velkou atrakcí, v tomto velmi teplém jarním počasí. Někteří se i zastavují a sněhem se ochlazují.

Je na hřebenech Krkonoš ještě stále hodně sněhu?
Na hřebenech našich nejvyšších hor opravdu ještě zůstává zhruba 80 až 120 centimetrů sněhu. Trvá zde 1. stupeň lavinového nebezpečí, což je ten nejmenší stupeň.

Čtěte také

Horská služba ale varuje, že sníh je vzhledem k panujícímu horku opravdu velmi mokrý.

Může se tak stát některým turistům, při nevhodném či nedostatečném vybavení, že dojde k promočení oblečení nebo obuvi a následně k prochladnutí.

A co se týče slavné takzvané Mapy republiky, tedy sněhového pole připomínajícím tvarem naši zemi, na úbočí Studniční hory, má jednu z nejmenších naměřených velikostí za poslední dvě desetiletí.

Při posledním měření na konci března tam pracovníci Správy KRNAP naměřili 8 metrů. Odhadují, že by zde mohl sníh odtát už do června, tedy podstatně dříve než v předchozích sezónách. A to zejména kvůli teplému počasí.

Spustit audio

Související