Spisovatel Emil Hruška odhalil příběh agenta, který se na Karlovarsku prolhal k beztrestnosti

17. leden 2024 08:20

Svou nejnovější knihu Tak střílej! představuje v těchto dnech spisovatel Emil Hruška. Beseda s autorem se koná od 17 hodin v Karlovarské krajské knihovně. V pořadu Českého rozhlasu Karlovy Vary Literární party si s ním bude povídat Josef Šorfa.

Emil Hruška pobýval jako novinář a podnikový právník plzeňské Škodovky pracovně v Mongolsku, Rusku, Bulharsku, byl poradcem poslanců v evropském parlamentu. Jako spisovatel se ale zajímá o literaturu faktu, často jde o oblast Sudet a dobu okolo druhé světové války.

„Je to asi z toho důvodu, že jsem vyrůstal v česko-německém pohraničí. To téma spojené s pohraničím se svým způsobem prolíná do dvou základních tematických okruhů,  kterým se věnuji. Je to druhá světová válka, nacistická okupace a na druhé straně skutečné kriminální případy," řekl autor knih jako My, hoši ze Sudet, Mata Hari z Chebu nebo Konrad Henlein: život a smrt.

Ve své knize Tak střílej zaznamenal dva silné příběhy

Jeden je spojen s agentem, který si říkal Jiří Skomarovský a působil po druhé světové válce na Karlovarsku. Druhý příběh zavede čtenáře na Litoměřicko. Tam policisté vyšetřovali úděsné vraždy spojené s Heinzem Maierem. Ani jeden z příběhů nekončí tak, že by dobro zvítězilo nad zlem. Podobný závěr nebyl autorovi literatury faktu dopřán.

„Dobrý konec příběhu může znamenat i to, že vyústí v jakýsi paradox, absurdno. To se týká obou případů v knize Tak střílej! To se týká jak Jiřího Skomarovského, tak sedminásobného vraha Heinze Maiera, který rovněž unikl spravedlnosti," uzavřel Emil Hruška.

Spustit audio