Spisovatelka Zuzana Maléřové v týdnu křtila druhé vydání své knihy Proč kluci milují fotbal. Při této příležitosti se na hřišti v Dejvicích sešli aktéři filmu Okresní přebor a mladí hráči Dukly Praha

30. duben 2012

V pražských Dejvicích se na fotbalovém hřišti Základní školy na náměstí Interbrigády tento týden nečekaně sešly dva týmy. Mladí fotbalisté Dukly Praha proti ostříleným mazákům okresního družstva Slavoj Houslice, nebo-li proti aktérům filmu Okresní přebor. Zápas se konal u příležitosti nového vydání knihy Zuzany Maléřové Proč kluci milují fotbal. Naše redaktorka Anna Königsmarková byla u toho.

"Dobré odpoledne vážení přátelé, všechny vás vítáme na setkání Okresního přeboru, hrdinů filmu Okresní přebor, po jejichž boku nastoupili hráči A týmu Dukly Praha a proti nim ročník 2000 Dukly Praha a hrdinové knížky Proč kluci milují fotbal. Krásné odpoledne, kluci, dejte si pokřik," uvítala na úvod hráče i diváky spisovatelka Zuzana Maléřová.

Postavit proti sobě tyto týmy napadlo právě ji. Jakou taktiku zvolili na hráče okresního přeboru mládenci z Dukly?

"Jsou to zkušení okresáci, takže to bude těžké. Oni chtějí hrát vzduchem, ale jak sami řekli, tak to neumí. Takže, pojedeme na sto procent a uvidíme," naznačuje výškovou převahu soupeře kapitán domácích Jeroným Bohdan.

Spisovatelka Zuzana Maléřová představila svou poslední knihu

Záměr hostů je jasný. Udržet se na nohou a nezranit se, říká kapitán Jirka Luňák alias Ondřej Vetchý:

"My je vůbec nechceme porazit. My budeme šťastní, když neprokopnou kolena nebo tak něco a kdybychom dali nějaký gól, tak to bude náhoda. Pan trenér je nemocný a pověřil mě, abych ten zápas vedl, naštěstí. Teda naštěstí pro mě."

Trenér Pepa Hnátek, nebo-li Miroslav Krobot na lavičce skutečně chybí, ale jak poznamenal kapitán, o vítězství tady asi skutečně nejde. Hlavně že všichni milují fotbal. Své o tom ví i spisovatelka Zuzana Maléřová:

"Je to hra a muži milují hru, ale ta hra v sobě ukrývá i něco hlubšího, a to je právě například neuvěřitelná možnost kombinací. Fotbal má víc kombinací než šachová partie. A já jsem si právě moc přála, aby se mi podařilo na základě téhle hry vytvořit příběhy o životě. O tom, proč člověk někdy zůstává sám, proč bolí loučení, proč občas nevíme, kam patříme, a to všechno se nám podařilo udělat na základě této hry a jakéhosi dospívání chlapců, kteří se učí poznávat hodnoty a učí se žít jeden s druhým."

Celá akce měla i charitativní rozměr. Sedmdesát výtisků knihy Proč kluci milují fotbal se totiž dostane do rukou dětem v pěstounské péči, o které se stará Nadační fond Rozum a cit. Jeho patronka Naďa Konvalinková měla tu čest provést před zápasem čestný výkop.

autor: ank
Spustit audio